• 3

Basta sa Žiofreom: "Izrabrali smo naš put, a to je evropski put"

Basta je istakao dobru saradnju Ministarstva privrede i Delegacije EU u Srbiji i zahvalio se na podršci koju EU pruža Ministarstvu privrede kroz različite programe i projekte.

 • 3
basta Foto: Zoran Vujasinović

Ministar privrede Rade Basta i ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre sastali su se danas kako bi razgovarali o dosadašnjoj saradnji u oblasti privrede, napretku Srbije na evropskom putu i finansijskoj podršci malim i srednjim preduzećima.

Basta je istakao dobru saradnju Ministarstva privrede i Delegacije EU u Srbiji i zahvalio se na podršci koju EU pruža Ministarstvu privrede kroz različite programe i projekte.

„EU je prvi i najveći privredni partner Srbije, a kompanije iz EU najveći investitori u našoj zemlji. Mi smo izabrali naš put, a to je EVROPSКI PUT“, naveo je Basta.

Sagovornici su se saglasili da su prioritetne teme od zajedničkog interesa bliža saradnja i podrška Delegacije EU Ministarstvu privrede u nekoliko ključnih oblasti: sprovođenje reformi upravljanja privrednim subjektima u državnom vlasništvu, podrška sektoru malih i srednjih preduzeća i razvoj ženskog preduzetništva.

Ambasador Evropske unije Emanuel Žiofre izjavio je da njihovi projekti doprinose ekspanziji srpske privrede kroz podsticanje otvaranja novih radnih mesta i inovacija, kao i kroz podršku reformi zakonodavstva.

„Ponosan sam što EU pruža tehničku i finansijsku podršku hiljadama malih i srednjih preduzeća u cilju povećanja njihove poslovne efikasnosti i konkurentnosti, uz istovremeno smanjivanje uticaja na životnu sredinu i unapređenje bezbednosti na radu. Mala preduzeća su okosnica srpske privrede i uz našu kontinuiranu podršku vode Srbiju ka ostvarenju njenog ogromnog potencijala rasta“, poručio je Žiofre.

Dosadašnja saradnja sa Ministarstvom privrede je odlična, dodao je Žiofre.

„Nadam se da će naši zajednički napori nastaviti da vode Srbiju na putu stabilnog i održivog ekonomskog rasta. Nastavljamo da nudimo sredstva za finansiranje opreme za preduzeća, tako da svi koji rukovode preduzećima treba da imaju to u vidu, a povrh toga smo u svetlu energetske krize upravo izdvojili 165 miliona evra za Srbiju. Кonkretno, manja i ranjivija preduzeća će ovim sredstvima moći da ublaže efekte rasta cena energenata“, naveo je Žiofre.

Ministarstvo privrede spremno je da nastavi saradnju sa EU na programu „Srbija i EU – Oprema za privredu“, dodao je Basta.

„Ministarstvo privrede će kroz ovaj program nastaviti aktivno da podržava mala i srednja preduzeća, sa naglaskom na digitalizaciju i zelenu tranziciju“, zaključio je Basta.

Video: Sportistkinje podržale akciju Žene su zakon

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Dend

  20. decembar 2022 | 18:02

  E moja Srbijo gde te "vode" političari ne poštojući srpsku porodicu i pri tom srpsku poslovicu "s kim si takav si" ?

 • Manjača

  20. decembar 2022 | 19:18

  Basta klovan

 • Mihajlo

  21. decembar 2022 | 12:36

  Vec smo u Evropi sta ima da putujemo?

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>