• 1

Šta će biti sa 7 srpskih banaka u stečaju? Raspisan javni poziv za prodaju preostalog potraživanja

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija, Siniša Mali, rekao je da je ovo poslednji deo portfolija banaka u stečaju ove vrste koji država planira da proda

  • 1
banka Foto: shutterstock.com

Agencija za osiguranje depozita raspisala je javni poziv za prodaju preostalog dela portfelja potraživanja, koje Agencija potražuje u ime i za račun Republike Srbije i sedam srpskih banaka u stečaju.

Te banke su Nova Agrobanka, Univerzal banka, Jugobanka, Beogradska banka, Beobanka, Privredna banka Beograd i stečajna masa Invest banke.

Reč je o potraživanjima banaka čiji je Agencija stečajni upravnik, ukupne vrednosti 317,8 miliona evra, od čega je 279,1 milion evra potraživanja banaka u stečaju, dok 38,1 milion evra Agencija potražuje u ime i za račun Republike Srbije.

Ovaj portfolio prati uspešne prodaje takozvanog pilot portfolija i velikog portfolija potraživanja, ukupne nominalne vrednosti preko dve milijarde evra.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija, Siniša Mali, rekao je da je ovo poslednji deo portfolija banaka u stečaju ove vrste koji država planira da proda.

- Prodaja preostalog portfolija deo je šire strategije za rešavanje ovog višedecenijskog problema čiji su pozitivni efekti višestruki. Na ovaj način omogućavamo efikasno i transparentno namirenje poverilaca i budžeta, vraćamo decenijama zarobljenu imovinu u regularne privredne tokove, i otvaramo vrata za nove investicije - rekao je Mali.

On je takođe naglasio da je kao rezultat predmetne strategije učešće problematičnih kredita na najnižem nivou od kada se ovaj pokazatelj prati, i u oktobru je iznosio 3.16%, znatno ispod pretkriznog nivoa.

Potraživanja se, kako kaže, prodaju metodom javnog prikupljanja ponuda, te zainteresovani kupci imaju rok do 9. januara 2023. da Agenciji podnesu Izjavu o zainteresovanosti. Detaljan postupak prodaje sve do faze podnošenja obavezujućih ponuda, koja se završava 20. aprila sledeće godine, opisan je u tekstu oglasa objavljenom na sajtu Agencije.

Video: Comtrade i Microsoft partneri već 20 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    21. decembar 2022 | 14:10

    11 stručnjaka dalo datum dokad se mogu predati dokumenti za vraćanje štednje Jugobanke. Zakasnio sam,od Hrvatske sam kasno dobio potvrdu da nisam podizao novac iako imam štednu knjižicu i tako ne mogu dobiti svoj novac, svoju štednju... To mi je valjda nagrada za blizu 5 godina provedenog na ratištu...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>