• 0
 ≫ 

Otkriveno veliko gasno polje kod Kipra: Šansa za izvoz usred energetske krize

 ≫ 

Kipar želi da izvozi gas usred energetske krize

  • 0
foto Pixabay

foto Pixabay

Konzorcijum koji čine italijanski Eni i francuski Total otkrio je treće gasno polje u moru kod Kipra, čiji se kapacitet procenjuje na 2-3 biliona kubnih stopa (56,6-85 milijardi kubnih metara) ugljovodonika.

Dve kompanije će proširiti razvoj gasnog ležišta kod Kipra posle otkrića novog polja unutar istog područja za koje imaju dozvolu za istraživanje, saopštilo je kiparsko Ministarstvo energetike, prenosi Tanjug.

Ministarstvo je navelo da je novo nalazište otkriveno na bušotini "Zevs-1", udaljenoj oko 162 kilometra od južne obale Kipra, na dubini od 2.300 metara.

U saopštenju se dodaje da najnovije otkriće „još jednom potvrđuje obećavajući potencijal ove oblasti“ i da Kipar želi da izvozi gas usred energetske krize koju je pogoršao ruski rat u Ukrajini.

Kiparska ministarka energetike Nataša Pilides izjavila je ranije za AP da se količina gasa koja je već otkrivena unutar kiparske priobalne ekonomske zone konzervativno procenjuje na 12-15 biliona kubnih stopa (340-425 milijardi kubnih metara gasa). Druge kompanije koje takođe imaju dozvole za istraživanje unutar ekskluzivne ekonomske zone Kipra uključuju Ševron i njegove partnere Dač Šel i izraelski NjuMed, kao i EksonMobajl čiji je partner Katar Petroleum.

Konzorcijum Eni-Total ima daleko najviše koncesija, na sedam od 13 blokova koji čine ekonomsku zonu Kipra.

U oblasti istočnog Mediterana ima dovoljno prirodnog gasa za izvoz najmanje do 2050. godine, prema analizama Istočnog mediteranskog gasnog foruma, tela koje čine Grčka, Italija, Egipat, Kipar, Izrael, Francuska, Jordan i Palestina, dodaje američka novinska agencija.

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>