• 0

"Injekcija" vredna 180 miliona evra: Ovo su novi ugovori iz auto-industrije u Srbiji

Tokom januara 2023. godine Ministarstvo privrede započeće realizaciju novih projekata

  • 0
Osiguranje,  polisa , auto Foto: Shutterstock

Ministarstvo privrede podržalo je u decembru 2022. godine nove investicije u sektoru automoto industrije i proizvodnje elektro opreme. Radi se o pet višegodišnjih investicionih projekata sa renomiranim kompanijama i svetski poznatim proizvođačima delova i opreme koje će doneti visoku tehnologiju i proizvodne procese i zaposliti preko 420 ljudi:

- Muehlbauer Automation (izgradnja nove fabrike za proizvodnju mašina za proizvodnju baterija i gorivih ćelija u Staroj Pazovi);

- Nidec Electric Motor Serbia (opremanje postrojenja za proizvodnju elektronske opreme za motorna vozila u Novom Sadu);

- Nidec Elesys Europe (opremanje postrojenja za proizvodnju električnih i elektronskih delova za motorna vozila u Novom Sadu)

- Schiebel Components (izgradnja proizvodnog pogona za proizvodnju aktuatora u Jagodini);

- Knauf Insulation (proizvodnja izolacionih materijala u Surdulici).

Kompanija Muehlbauer Automation d.o.o. je deo grupacije koja posluje u sektoru proizvodnje električnih i elektronskih proizvoda. Poseduje visoko razvijene tehnološke centre u SAD, Nemačkoj, Slovačkoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Maleziji i Kini. Glavna tržišta grupacije su uglavnom evropske zemlje i SAD. Kompanija će do kraja 2025. godine investirati 29,5 miliona evra u izgradnju nove fabrike za proizvodnju mašina za proizvodnju baterija i gorivih ćelija u Staroj Pazovi i zaposliti 150 novih radnika.

Nidec Electric Motor Serbia d.o.o. će do kraja 2026. godine u Novom Sadu investirati 93 miliona evra, a do kraja 2024. godine zaposliti 116 novih radnika. Investicija se odnosi na opremanje postrojenja za proizvodnju elektronske opreme za motorna vozila. Privredno društvo je u vlasništvu grupacije NIDEC EUROPE B.V. iz Holandije koja posluje širom sveta i poseduje proizvodne pogone za proizvodnju električne i elektronske opreme za motorna vozila širom sveta. Glavna tržišta grupacije su zemlje Evrope i Azije.

Kompanija Nidec Elesys Europe d.o.o. realizuje investiciju koja se odnosi na opremanje postrojenja za proizvodnju električnih i elektronskih delova za motorna vozila, čijim sprovođenjem će biti zaposleno najmanje 100 novih radnika na neodređeno i uloženo 37 miliona evra do kraja 2024. godine.

Kompanija Schiebel Components d.o.o. je u vlasništvu privrednog društva Schiebel Antriebstechnik Gesellschaft m.b.H. iz Austrije, koje se bavi proizvodnjom elektromotornih aktuatora. Poseduje pogone u Austriji, a plan mu je da otvori proizvodni pogon u Republici Srbiji koji će proizvoditi aktuatore za tržište Evrope, Azije, SAD i Rusije. Društvo će investirati nešto manje od 2 miliona evra i zaposliti 40 novih radnika u Jagodini.

Privredno društvo Knauf Insulation d.o.o. je osnovano 1991. godine i u vlasništvu je renomirane kompanije Knauf Insulation Holding GmbH, koja posluje u oblasti proizvodnje izolacionih materijala i poseduje pogon za proizvodnju izolacionih materijala u Surdulici. Glavna tržišta grupacije su Srbija, Rumunija, Bugarska, Grčka, S. Makedonija, Albanija i Crna Gora. Ovo privredno društvo će izvršiti ulaganje od skoro 17 miliona evra i zaposliti 15 novih radnika u Surdulici.

Tokom januara 2023. godine Ministarstvo privrede započeće zajedničku realizaciju projekata i sa kompanijama AKU Italia Srl (Milotex d.o.o.), Flammat doo, Natura Trade (treća reinvesticija) i Don Don doo (druga reinvesticija).

Video: Lela Saković: Da li je u Srbiji moguća komunikacija bez stresa i šta da radimo kad se firma proda?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>