• 0
 ≫ 

Kako je jedno malo mesto u Srbiji uspelo da dovede lekare da tu rade iako svi "beže"

 ≫ 

Duže vreme u Domu zdravlja su upražnjena dva radna mesta lekara opšte medicine, a prema broju stanovnika i mreži seoskih ambulanti u ovoj varošici na obali Drine nedostaje najmanje šest lekara

  • 0
Doktorka medicinska sestra Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Dok mladi lekari čekaju posao u velikim gradovima, u manjim mestima u unutrašnjosti Srbije bolesne nema ko da leči. Mali Zvornik zaobilaze lekari zbog čega u poslednje dve godine šest seoskih ambulanti ne radi, pa meštani sa sela moraju i da putuju nekoliko kilometara daleko do varošice u Dom zdravlja čak i zbog previjanja ili injekcije.

Duže vreme u Domu zdravlja su upražnjena dva radna mesta lekara opšte medicine, a prema broju stanovnika i mreži seoskih ambulanti u ovoj varošici na obali Drine nedostaje najmanje šest lekara.

U lokalnoj samoupravi u Malom Zvorniku na svaki način pokušavaju da privole mlade lekare da rade u ovom mestu i tako osiguraju primarnu zdravstvenu zaštitu za stanovnike na području cele opštine. "Recept" koji je nedavno prilikom posete nove ministarke zdravlja Danice Grujičić obelodanio predsednik opštine Zoran Jevtić možda i reši problem sa kojim se suočavaju i druge sredine u unutrašnjosti.

Jevtić je javno ponudio nezaposlenim lekarima posao u Domu zdravlja, ali i "krov nad glavom" i svega nekoliko dana kasnije javila se doktorka iz jednog velikog grada sa juga Srbije i najavila dolazak na razgovor o poslu.

- U ovom trenutku imamo jedan prazan stan u koji nova doktorka može odmah da se useli. Takođe, imamo prostor u ambulantama koji možemo da uredimo zastanovanje. Ponuda se odnosi na sve nezaposlene lekare, a nadamo se da je dovoljno primamljiva i za nekoliko mladih iz našeg kraja koji su pri kraju studija medicine i da će da se vrate u zavičaj umesto da čekaju posao u velikim gradovima - rekao je Jevtić.

Već na sledećoj sednici skupštine opštine trebalo bi da se izmeni odluka o podršci mladim bračnim parovima koji iz lokalnog budžeta mogu da dobiju 1 milion dinara za rešenje stambenog problema. Do sada su, naime, pravo na ovu pomoć imali mladi samo ukoliko se skuće samo na seoskom području.

- Trebaju nam lekari, pa ćemo proširiti ovu podršku i na varošicu Mali Zvornik. Jedini uslov bi bio da jedno od supružnika bude lekar i da stan ili kuću ne mogu da otuđe 15 godina - dodao je Jevtić.

Inače, u Domu zdravlja u Malom Zvorniku već rade dva mlada lekara iz Kraljeva koji su u varošicu na obali Drine došli pre dve i tri godine.

Video: Nekoliko načina za pomoć osobama koje imaju simptome moždanog udara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>