• 3

Kupuju polovne poklone za praznike, plate im padaju, a cene skaču: Britanija u žešćoj krizi

Analitičari PwC-a smatraju da će se kriza troškova života nastaviti i tokom 2023. godine

  • 3
Štrajk medicinskih sestara Britanija Engleska, Štrajk u Britaniji

Foto: Tanjug/AP

Inflacija u Britaniji je uzela maha, i kako smo nedavno pisali, svaki šesti građanin ove zemlje brine da će ostati bez hrane, pri čemu čak 1,9 miliona domaćinstava ne može da plati račune na vreme.

Uz to, plata prosečnog britanskog zaposlenog će u 2023. pasti na nivo koji nije viđen od 2006. godine, navodi se u izveštaju konsultantske kuće PwC, koja se bavila stanjem britanske ekonomije.

Predviđa se da će realne zarade, koje utiču na inflaciju, pasti za čak 3% u 2022. i za još 2% u narednoj godini, piše RT. Inače, tekuća godina je bila veoma izazovna za ekonomiju Ujedinjenog Kraljevstva.

Analitičari PwC-a smatraju da će se kriza troškova života nastaviti i tokom 2023, pri čemu će nedeljni računi u prodavnicama hrane biti uvećani na 120 dolara, što je duplo više nego na prelazu veka.

Svakako, kompletna situacija se odražava i na potrošnju na božićne poklone ove godine, jer su prihodi domaćinstava širom zemlje pretrpeli najveći skok cena u poslednjih 40 godina.

Šest od deset ispitanih odraslih osoba priznalo je da planira da smanji iznos koji će izdvojiti za poklone tokom ove praznične sezone, uz komentar da će kupovati manje i jeftinije poklone, objavila je Kancelarija za nacionalnu statistiku.

U međuvremenu, britanske dobrotvorne organizacije su izvestile o rastućoj prodaji, jer kupci koji nemaju novca traže polovne božićne poklone. Podsećamo, i Austrijanci su ove godine rešili da se manje "otvore", ali ne značajno.

Video: Nagradna igra Uzmi račun i pobedi od ponoći preko aplikacije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    26. decembar 2022 | 09:34

    Jedino kod nas zlatno doba,dolazice oni u srbiju kao migranti

  • Nes

    26. decembar 2022 | 10:25

    Kakve premijere imaju oni su još i dobro. Ni ovaj zadnji koji se bogato oženio nema pojma, ništa nije bolji od one što je trasnula, svi oni su na strani krupnog kapitala a za narod ih boli briga.

  • Zlatko

    26. decembar 2022 | 09:24

    Jos malo pa ce Putka malog tražiti dozvolu da ga proglase za svog cara?Pa sto vam je? U dvije godine covida sve zemlje svijeta su stampale inflatorni novac da anuliraju posljedice krize a sad to dolazi na naplatu.Sve ono sto su uzeli sad treba vratiti da se tržiste stabilizira.Brat Putko i njegogv mali prljavi rat samo u manjoj mjeri utjecu na krizu.Evo i Kinezi su u gadnoj krizi a kupovali su 30 posto jeftiniju Rusku naftu i mogli su kupiti koliko got žele pa svejedno gadna kriza zakucala i na njihova vrata.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>