• 0

Skočila cena zlata, i to samo zbog odluke jedne države

Zlato je na spot tržištu ojačalo za 0,5 posto na 1.807,60 dolara za uncu

  • 0
zlato poluge Foto: Freepik

Cena zlata je porasla iznad 1.800 dolara za uncu, pošto je Kina ukinula više mera kontrole kovida-19, povećavajući pritisak na dolar koji nastavlja silazni trend prema vodećim rivalima.

Zlato je na spot tržištu ojačalo za 0,5 posto na 1.807,60 dolara za uncu na današnjem trgovanju do 16.23 časova po šangajskom vremenu, izveštava "Blumberg".

Cene srebra, paladijuma i platine su takodje u usponu, dodaje njujorška agencija bez navođenja konkretnih podataka.

Zlato je u poslednjem ovogodišnjem kvartalu zabeležilo rast cene za više od 8,0 procenata, podržano povlačenjem dolara i nadom da će Federalne rezerve (FED) usporiti agresivno zatezanje monetarne politike.

Naime, tržišni akteri analiziraju američke podatke od petka o popuštanju inflacije i slabljenju potrošnje stanovništva, što bi moglo da smanji pritisak na FED za daljim većim podizanjem ključne kamate.

Putnici koji dolaze u Kinu od januara više neće morati da idu u karantin, što će doprineti ubrzanju ukidanja strogih pandemijskih pravila i jačanju raspoloženja prema najvećoj azijskoj ekonomiji, ocenjuje "Blumberg".

Video: Čokoladna krofna ide u zaborav: Oko 110 evra vam treba da doživite zlaćanu eksploziju u ustima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>