• 1

Osiguravači brodova otkazuju ratno osiguranje za Rusiju i Ukrajinu od 1. januara

Reosiguravajuće kompanije, koje osiguravaju osiguravače, obično obnavljaju 12-mesečne ugovore sa korisnicima osiguranja 1. januara

  • 1
Ledolomac, Rusija, brod Foto: Printskrin Youtube/Timelab Pro

Velike globalne osiguravajuće kuće saopštile su da otkazuju osiguranje brodova od ratnog rizika za Rusiju, Ukrajinu i Belorusiju, jer su reosiguravači napustili taj region zbog velikih gubitaka.

Reosiguravajuće kompanije, koje osiguravaju osiguravače, obično obnavljaju 12-mesečne ugovore sa korisnicima osiguranja 1. januara, a ove godine su pretrpele značajne gubitke vezane za sukob u Urajini i od uragana Ijan na Floridi.

Klubovi za osiguranje odgovornosti brodara Protection and Indemnity (P&I) objavili su na svojim veb sajtovima da više nisu u mogućnosti da nude pokriće za ratne rizike u regionu od 1. januara, prenosi Rojters.

Klubovi P&I su među najvećim osiguravačima koji pokrivaju oko 90 posto svetskih okeanskih brodova. Britanski P&I klub je saopštio 23. decembra da je problem nastao zbog nedostatka dostupnosti reosiguranja za reosiguravače, što se u stručnoj javnosti zove retrocesija.

"Reosiguravači Kluba više nisu u mogućnosti da obezbede reosiguranje za izloženost ratnom riziku za ruske, ukrajinske ili beloruske teritorijalne rizike", navodi se u saopštenju.

Američki P&I je takođe izvestio 23. decembra da je primio "obaveštenje o otkazivanju" za region od svojih reosiguravača ratnih rizika i da, kao rezultat toga, otkazuje sopstveno osiguranje.

Brodovi obično imaju P&I osiguranje koje pokriva potraživanja treće strane na ime štete za koju je odgovoran brodar-član P&I kluba, uključujući štetu po životnu sredinu i povrede. Posebne politike o brodskom trupu i mašinama pokrivaju plovila od fizičkog oštećenja.

Ovaj potez osiguravača će otežati vlasnicima brodova ili zakupcima da obezbede osiguranje, uticaće na povećanje cene i može da dovede i do toga da neki brodovi plove neosigurani, rekli su za Rojters izvori iz industrije osiguranja.

Video: Brod sa srpskom zastavom uplivao u persijski zaliv: Brodovi u Kataru sa zastavama država učesnica

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr

    29. decembar 2022 | 09:05

    Dok su imali koristi nisu otkazivali. To ti je zapadna politika. Dok muzu lepo im kad treba da nahrane kravu nastaje problem.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>