• 1

Bila je ovo godina štednje, ali mnoge kompanije častile su radnike većim platama: Neki dobijali i 150% više

Pojedine kompanije, poput IKEA Srbija isplatiće do 150 odsto zarade

  • 1
ikea Foto: shutterstock.com

Kažu da će radna snaga nastaviti da se menja i razvija u 2023. godini, što je samo "nastavak" trenda iz 2020, 2021. i ove godine.

Ove godine svedočili smo promenama koje nazivaju i novom revolucijom radnika a to su dva fenomena Velika ostavka i Tihi otkaz.

Zbog toga, kompanije u narednom periodu će morati da misle i o tome kako da zadrže dobre radnike.

Stručnjaci kažu da će fokus će, pre svega, biti na hibridnom načinu rada kojem je priklonjeno sve više svetskih kompanija, a zatim i na stvaranju većeg broja mogućnosti za zaposlenje van granica matične zemlje kandidata koji konkuriše.

U proteklom periodu, usled pandemije kovida-19, firme su morale da "nauče" kako da se prilagode radu na daljinu, a onda su se našle pred izazovom kako da vrate "uljuljkane" zaposlene nazad u kancelariju.

Da bi se lideri manje bavili posledicom tj. fluktuacijom radne snage, važno je da počnu više vremena da ulažu u jedan od uzroka – gde i kako traže članove svog tima, šta ih zadržava i motiviše, te koja su polja i načini da se oni dalje razvijaju.

Nimalo lak zadatak i tema, ali bavljenje njome u izazovnom periodu koji dolazi, svakako jeste prostor za rast svakog lidera.

Kompanije širom sveta, i u Srbiji, u ovoj godini koja je osim promena modela rada nosila i teret krize pre svega izazvanom geopolitičkom situacijom, a posle i energetskom krizom, svedočile su pozitivnim primerima kako ipak može da se održi balans.

Ne samo da nisu teret štednje prebacili na svoje zaposlene, već su ih motivisali i većim zaradama.

Svedočili smo primerima gde su kompanije u Srbiji povećavalie bruto plate za 10 do 21 odsto svim zaposlenima, pokazavši im tako da su oni glavni pokretači uspeha i na taj način im je ujedno zahvalila na predanom radu i angažovanju.

Zatim, ceo jedan grad je brujao o potezu jednog vlasnika restorana, koji je odlučio da obraduje svoju godinama odanu radnicu.

Nekada je to možda bila češća pojava, ali danas zaista retko viđamo gazde "široke ruke", koji znaju da nagrade svoje zaposlene za jubileje rada, odanost firmi, njihovim doprinosima i tome slično.

Telegraf Biznis je nedavno pisao o tome kako je Gradimir iz Leskovca častio radnika za rođendan putovanjem u Pariz, a sada imamo još jednu zanimljivu i inspirativnu priču s juga zemlje.

Naime, ugostitelj Ivica Cvetković je obradovao kuvaricu zaposlenu u restoranu čiji je vlasnik, Jovanu Janković, time što joj je poklonio ni manje ni više nego - automobil.

Audi je upravo objavio plate svojih zaposlenih, gde se vidi da oni na praksi zarađuju prilično. Ima tga još:

"Ove godine, imajući u vidu ekonomske izazove sa kojima se svet suočava, uložili smo i dodatne napore kako bismo što više smanjili uticaj krize na životni standard naših zaposlenih", kažu nam u kompaniji Ikea Srbija.

Od oktobra, oni su svim kolegama povećali plate, drugi put ove godine. Pored linearnog uvećanja za sve zaposlene, nagradili su i lični učinak, pa prosečno povećanje tokom ove godine iznosi 15%.

Plata, preduzetnik, radnik, kalendar Foto: Shutterstock

Takođe, IKEA ima bonus program kroz koji nagrađuje kolege, kada zajedničkim trudom realizuju ili premašuju konkretne poslovne ciljeve. Očekujemo isplatu u iznosu i do 150% jedne mesečne plate za zaposlene.

"Na globalnom nivou, preduzimamo korake da dodatno podržimo zaposlene tokom svetske energetske krize i rasta troškova života", navode nam.

Ingka grupa, čiji je IKEA Srbija deo, aktivirala je nekoliko inicijativa, uključujući i novi fond solidarnosti, u vrednosti 10 miliona dolara. Fond je namenjen zaposlenima širom sveta, pre svega onima kojima će možda biti potrebna dodatna pomoć u ovim vremenima.

Takođe, od novembra su duplirali popust kolegama na cene za više do 2,000 artikala iz asortimana koji doprinosi energetskim uštedama, asortimana za uređenje doma i Dućana švedske hrane.

Video: Da li su Srbi spremni za veliku ostavku?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavica Babić

    22. decembar 2023 | 17:09

    Svaka čast kompaniji koja tako posluje u Srbiji ,želela bih da pitam šta sa radnicima koji su otišli polovinom godine,odnosno,da li se i oni uzimaju u obzir za dodelu bonusa jer su svojim radom i zalaganjem doprineli u poboljšanju poslovanja,ne samo u ovoj godini već više godina u nazad.Imaju li takvi radnici pravo na deo kolača koji su zajedničkim snagama stvarali i pekli pa makar i na deo.Ne mislim na zaposlene koji su otpušteni iz nekoh razloga već koji su doprinosili i otišli a ostali verni brendu i firmi.Da li se firma seti takvih? Inače,jako sam zadovoljna proizvodima vaše kompanije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>