• 3

Posle odlaska iz BiH u decembru, Mekdonalds se povlači iz još jedne zemlje

Sankcije protiv Rusije su, navodno, poremetile snabdevanje govedinom u Mekovim franšizama u Kazahstanu

  • 3
vege burger Foto: Shutterstock.com

Po svemu sudeći, Mekdonalds gasi poslovanje u Kazahstanu.

Američki lanac brze hrane bi uskoro mogao da napusti bivšu sovjetsku republiku zbog antiruskih sankcija, izvestio je u sredu Blumberg, pozivajući se na izvore upoznate sa tim.

Ova centralnoazijska zemlja nije se pridružila SAD i njihovim saveznicima u embargu Moskvi, zbog sukoba u Ukrajini. Međutim, američki lanac brze hrane navodno je zabranio svom primaocu franšize u Kazahstanu da kupuje zamrznute goveđe pljeskavice iz Rusije.

Primalac franšize, TOO Food Solutions KZ, obustavio je rad u 24 restorana u novembru, navodeći kao razlog probleme sa snabdevanjem. Uvoz mesa iz Evrope bi koštao previše, prema Blumbergovim izvorima, premda Mekdonalds nije želeo da komentariše ovu situaciju.

Takođe, nije bilo moguće nabaviti meso iz lokalnog izvora, iz razloga koji nisu navedeni.

Mekdonalds je u Kazahstan 2016. godine "doneo"  rođak bivšeg predsednika Nursultana Nazarbajeva. Međutim, Kairat Boranbajev, koji je vodio TOO Food Solutions KZ, uhapšen je u martu 2022. godine pod optužbom za proneveru.

Boranbajeva Mekova franšiza u Belorusiji je takođe zatvorena prošle godine, pri čemu je izgubila licencu zbog problema sa snabdevanjem. Pet Mekdonaldsovih restorana u Bosni i Hercegovini, bivšoj jugoslovenskoj republici, takođe je zatvoreno krajem decembra, navodno zbog presude protiv lokalnog korisnika franšize zbog dugovanja pola miliona evra za zakup nemačkoj banci, prenosi RT.

Lanac je prvi put otvoren u Sarajevu 2011. godine.

Video: Nekome se baš jeo sočni burger, a dostava nije radila: Da li je ovo previše rizično?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    5. januar 2023 | 10:25

    Mogli bi i iz Srbije, koji će nam.Bezobrazno skupo prodaju svoje smeće i navlače klince, koji posle traže od roditelja da im kupuju to smeće.

  • Srbin

    5. januar 2023 | 11:47

    Pored onakvih ćevapa, pljeskavica i bureka u Srbiji i Bosni, ko je lud da jede u Meku.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>