• 0

U ovoj zemlji nije zabeležena nijedna pljačka banke u 2022. godini: Kako je to moguće?

Da li je i naša zemlja na tom putu?

  • 0
Banka, novac, kredit

Foto: Shutterstock

Broj pljački u Danskoj u protekloj godini sveo se na nulu, a razlog je taj što je zemlja skoro u potpunosti prestala da koristi gotovinu prenosi USA Today.

U godini pre, ova nordijska zemlja je imala samo jednu pljačku banke, što je zapanjujući broj u odnosu na 222 pljačke pre dve decenije.

Povećan broj nadzornih kamera, poboljšan alarmni sistem i jača saradnja sa policijom pomogli su da se taj broj značajno smanji. Dodatno, redukovana upotreba gotovine i dramatično smanjenje broja blagajnika u Danskoj pomogli su da se ovaj problem reši.

Od nekih 800 filijala banki u Danskoj, i dalje manje od dve desetine još uvek ima osoblje koje se bavi polaganjem i podizanjem gotovine.

Prema Centralnoj banci u 2021. godini samo 12 odsto plaćanja u radnjama je regulisano gotivinom. U 2017. je ta brojka iznosila 23 odsto.

Da li Srbija može da postane "bezgotovinska" zemlja?

Kada je reč o svetu, Norveška, Finska i Novi Zeland najbliže su cilju "bezgotovinske" potrošnje, a odmah za njima se nalaze Hong Kong, Švedska, Švajcarska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Singapur i Holandija.

Da li je i naša zemlja na tom putu?

Iako je Srbija jedna od zemalja koja se trudi da izbaci keš iz upotrebe, javljaju se neke situacije koje koče ovaj prelazak.

Naime, sigurno vam se nekad desilo da vam u kafiću kažu da im ne radi aparat, a Telegraf Biznis pisao je kako da se postavite u tim situacijama.

Često se dešava da vam i u nekim lokalima kažu da karticom možete da plaćate iznose iznad 200 dinara, a Narodna banka nam je pojasnila zašto je to tako.

Takođe, u Srbiji nije moguće plaćanje karticom na trafikama.

Video: CASH TO GO spas kad god zaboravite da podignete keš s bankomata

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>