• 0

Inflacija opala u evrozoni u decembru: Ima li mesta za opuštanje?

Analitičari kažu da je prerano za slavlje i ne očekuju preokret od centralne banke regiona

  • 0
inflacija

Foto: Shutterstock

Inflacija u evrozoni pala ja za više nego što se očekivalo prošlog meseca, ali pritisak na cene raste, zbog čega je verovatno da će Evropska centralna banka nastaviti da povećava kamatne stope u narednim mesecima prenosi rte.ie.

Rast potrošačkih cena u bloku usporio je na 9,2% u decembru sa 10,1% mesec dana ranije. Odnosno, ovo je ispod prognoza od 9.7%, pokazuju današnji podaci Evrostata.

Uprkos dodatnim znacima da inflacija popušta, analitičari kažu da je prerano za slavlje i ne očekuju preokret od centralne banke regiona.

- Kamatne stope će doći do 3% i verovatno će morati da se drže tokom cele godine, čak i kada recesija postane sve očiglednija - rekao je Hetal Mehta iz Legal & General Investment Management-a u četvrtak za CNBC.

Ranije ove nedelje, podaci iz Nemačke su pokazali da je inflacija pala sa 10% u novembru na 8.6% u decembru.

Karsten Bžeski, globalni šef makroekonomske jedinice u ING Nemačkoj, rekao je da ovi brojevi "ipak nisu olakšanje, već samo podsetnik da je inflacija u evrozoni i dalje uglavnom fenomen cena energije".

Troškovi energije su pali u Evropi poslednjih meseci. Cene prirodnog gasa su se, na primer, u petak trgovale na oko 72,42 evra po megavat-satu, što je znatno niže od njegovog maksimuma od 349.90 evra po megavat-satu u avgustu.

Troškovi energije pali su sa 34,9% u novembru na procenjenih 25,7% u decembru, prema poslednjim podacima.

- ECB ne može i neće zasnivati svoje političke odluke na veoma promenljivim cenama energije. Umesto toga, centralna banka će, po našem mišljenju, povećati kamatne stope na sledeća dva sastanka za ukupno 100 baznih poena - rekao je Bžeski.

Baltičke nacije su ponovo zabeležile najveće skokove inflacije, sa stopom od oko 20%.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>