• 0

Vesić pozvao izraelske investitore da nastave ulaganja u Srbiju

On je čestitao ministru Barkatu izbor na funkciju ministra ekonomije i industrije u novoj Vladi Izraela i poručio da ”ekonomski odnosi Srbije i Izraela imaju stabilan rast, ali da postoji još mnogo prostora za njihovo unapređenje”

  • 0
Goran Vesić

Foto: Predrag Mitić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić sastao se u Jerusalimu sa Nirom Barkatom, ministrom ekonomije i industrije Izraela, i tom prilikom pozvao izraelske investitore da nastave da ulažu u Republiku Srbiju.

Ministar Vesić, koji boravi u privatnoj poseti Izraelu, čestitao je ministru Barkatu izbor na funkciju ministra ekonomije i industrije u novoj Vladi Izraela i poručio da ”ekonomski odnosi Srbije i Izraela imaju stabilan rast, ali da postoji još mnogo prostora za njihovo unapređenje”.

- Ministar Nir Barkat je moj dragi prijatelj, ali i veliki prijatelj Srbije. Naše poznanstvo i saradnja potiču od pre 2018. godine kada je Barkat obavljao funkciju gradonačelnika Jesrusalima. Nekako smo obojica, skoro u isto vreme, sa iskustvom iz lokalne samouprave, postali ministri koji vode važne resore u svojim državama - rekao je Vesić.

Ministar je izrazio zadovoljstvo zbog rasta trgovinske razmene između Srbije i Izraela.

- U 2021. godini naša trgovinska razmena iznosila je 107,7 miliona dolara, što je rast od 26,45 odsto u odnosu na 2020. Za prvih osam meseci 2022. godine srpski izvoz u Izrael porastao je za 45 odsto - naveo je Vesić.

On je upoznao Barkata sa najznačajnijim investicijama izraelskih kompanija u Republici Srbiji, posebno u oblasti građevinske industrije. ”Srbija pruža brojne podsticaje za dolazak stranih investitora, zbog čega smo jedna od zemalja sa najvišim nivoom direktnih stranih investicija po glavi stanovnika u Evropi. U prošloj godini oborili smo rekord po privlačenju direktnih stranih investicija koje su dostigle nivo od 4,4 milijarde evra”, rekao je Vesić.

On je dodao da je 2022. godina u celoj Evropi ocenjena kao krizna, a da je Srbija, uprkos tome, ostvarila odlične ekonomske rezultate. ”To govori o ekonomskoj stabilnosti i nezaustavljivom trendu rasta srpske ekonomije”, naveo je Vesić i dodao da će Srbija nastaviti sa ulaganjima u razvoj kapitalne infrastrukture za šta su u 2023. godini opredeljena rekordna sredstva od preko 3,6 milijardi evra.

- Postoji potreba za većim brojem građevinskih kompanija od onog kojim Srbija danas raspolaže. Pozivam izraelske kompanije da u većem broju učestvuju na javnim konkursima za izgradnju građevinskih objekata i infrastrukture u Republici Srbiji- rekao je Vesić.

Ministar Vesić je istakao da ministar Barkat dolazi iz sektora inovacija i visokih tehnologija, te da je Izrael zainteresovan za čvršće povezivanje i saradnju između startap kompanija, naučnih instituta, inovacionanih parkova i fakulteta iz Republike Srbije i Izraela.

- Želimo da čvršće povežemo nauku i privredu, ali i da koristimo inovativne ideje startap kompanija kako bismo digitalizovali i modernizovali industriju u Republici Srbiji - zaključio je Vesić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari