• 0

Čuveni hotel je negde dobio 5, a negde 3 zvezdice, a to nema veze s nivoom usluge: Kako je to moguće?

Zanimljivo je da u mestima kao što su Australija, Indija i Dubai - hotele ocenjuju vlade, turistički odbori i saveti iz industrije

  • 0
Marina Bay Sands Marina Bay Sands / Foto: Shutterstock

Svi znamo kako se rangiraju hoteli - uglavnom sa tri, četiri, ili čak pet zvezdica, što je "dokaz" vrhunske usluge. Ali, da li je zaista tako?

Recimo, nekada dođe do kontradikcije, kao što je slučaj sa legendarnim singapurskim hotelom Marina Bay Sands, koji je na Bukingu ocenjen sa pet zvezdica, a na Forbsovom turističkom vodiču sa 4 zvezdice. I tu nije kraj, isti hotel je na sajtu Frommer's dobio ocenu 3.

Činjenica je da ove ocene nemaju veze sa zvezdicama koje hoteli dobiju na osnovu drugih kriterijuma, ali svakako nas dovode u sumnju/zabludu. "To je zato što ocene-zvezdice nisu regulisane dosledno u celoj industriji", ocenjuje Ingvar Strej, menadžer u Capella Singapore.

  • Buking kaže da njegove zvezdice određuju sami hoteli
  • Forbes Travel Guide, međutim, koristi pomoć profesionalnih, anonimnih inspektora, ocenjivača
  • I da bude veća konfuzija, Frommer's navodi da njegove ocene u zvezdicama idu samo od jedne ("preporučeno") do tri zvezdice ("izuzetno")

Dakle, to bi značilo da je singapurski objekat, ipak, dobio najveću ocenu od Frommer's-a, iako ona nije izražena kao 5, već kao 3.

Pre nekoliko decenija, piše CNBC, nekoliko kompanija je delilo zvezde - ili dijamante, kako Američka automobilska asocijacija naziva svoje ocene. Ali, sada ih izdaju i bezbrojni časopisi, vodiči i veb-sajtovi, a u mestima kao što su Australija, Indija i Dubai - hotele ocenjuju vlade, turistički odbori i saveti iz industrije.

recenzije Foto: Shutterstock

Mogu li se zvezdice nekako izjednačiti?

Neke organizacije se svakako trude da to bude tako. Neprofitna organizacija Hotelstars Union koristi zajedničke kriterijume za ujednačavanje ocena zvezdica širom Evrope. Do sada se prijavilo 20 zemalja, a klasifikovano je više od 22.000 hotela.

Ali, najpopularnije zemlje u Evropi za posetu — Francuska, Španija i Italija — nisu među tim zemljama-članicama. Svaka ima svoje sisteme ocenjivanja, koje vode nacionalne ili regionalne vlade.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, primera radi, AA automobilsko udruženje i turistički odbor Visit England dodeljuju zvezdice koristeći iste kriterijume. Oni, takođe, prikazuju svoje ocene na jednoj veb stranici (RatedTrips.com).

Projekat pod nazivom World Hotel Rating trebalo je da standardizuje ocene hotela širom sveta. Ali, to je bilo pre više od jedne decenije, a ništa se još nije primenilo.

Video: Hotel u kome noć košta 5.000 evra, piće 150: Zavirite u dragulj jezera Komo za one sa dubljim čepom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>