• 0

Bobi Fišer je proslavio šah, ali je ova firma donela revoluciju: Uložili 55.000 dolara, sad imaju milione

Zanimljivo, nikada nisu prikupili niti jedan dolar rizičnog kapitala

  • 0
šah Foto: Shutterstock

Šah — igra za koju se procenjuje da je stara više od 1.500 godina — doživljava preporod u savremenom dobu. Ovo "oživljavanje" se može pratiti do 2018. godine unazad i zasnovano je na četiri stuba, a to su:

Chess.com, Twitch, pandemija kovida-19 i The Queen’s Gambit.

Ništa vam nije jasno, zar ne? Hajde da pojasnimo.

Sajt huddleup.substack.com se bavi inovativnom kompanijom Chess.com, jednom od - kako kažu - najzanimljivijih na svetu. U suštini, to je veb lokacija koja omogućava ljudima da igraju šah na mreži.

Ali, oni takođe nude lekcije i podučavanje, funkcije poput društvenih medija, sadržaj i vesti. Biznis su 2005. godine osnovala dva prijatelja: Erik Olbest i Džej Severson su kupili ime domena chess.com za 55.000 dolara od propalog startapa za podučavanje šaha koji je bankrotirao.

Zanimljivo, nikada nisu prikupili niti jedan dolar rizičnog kapitala. Danas, Chess.com je svetska onlajn platforma broj 1 za šah, koja broji više od 100 miliona korisnika, a dnevno se na platformi igra 10 miliona igara.

Potpuno neverovatna priča o jednoj ideji koja je kroz 18 godina prerasla u imperiju, i vratila ovu društvenu igru na tron. Chess.com sada ima više od 400 zaposlenih, od kojih su svi od prvog dana radili na daljinu, a procenjuje se da je kompanija 2022. završila sa oko 100 miliona dolara godišnjeg prihoda.

Ali, to je samo deo priče, jer iako možda deluje da je Chess.com došao do uspeha preko noći, mnogi drugi faktori su u igri.

Najpre, istorija šaha je podjednako složena koliko i fascinantna. Priča kaže da je šah nastao pre više od 1.500 godina, iz indijske igre chaturanga. Igra se, zatim, proširila širom Azije i Evrope tokom narednih vekova i počela je da liči na šah kakav danas poznajemo - sve do 16. veka.

Ipak, tada je jedna partija šaha mogla da traje i do 14 sati. Istorija ove igre je toliko duga i kompleksna, da bi nam bili potrebni sati i sati da je ispričamo. Sve u svemu, za prave ljubitelje šaha, on nikada nije ni izašao "iz mode".

 

Zna se i da je Bobi Fišer bio američki šahovski velemajstor. Odrastao je u Bruklinu, u Njujorku, i postao jedna od najdominantnijih šahovskih figura na svetu tokom ranih 1970-ih — ali njegov najvažniji meč je došao 1972.

Sjedinjene Države i Sovjetski Savez su bili usred Hladnog rata, a Fišer se suočio sa sovjetskim velemajstorom Borisom Spaskim u onome što se smatralo "najiščekivanijim događajem na svetskom prvenstvu svih vremena". U početku je zaostajao, ali je na kraju izveo jedan od najvećih poteza u istoriji šaha.

Ono što je još važnije, direktan prenos na PBS-u očarao je publiku, a šah je, kao igra, "eksplodirao" u Sjedinjenim Državama. Kompanije za igre su prodavale više kompleta nego ikada, a kultni šahovski klub Maršal iz Njujorka (osnovan 1915.) - udvostručio je svoje članstvo preko noći — sa 400 pre meča, na 800 članova posle meča.

Sve u svemu, Fišer je nastavio svoju zanimljivu karijeru, odbijajući da odbrani titulu tri godine kasnije, a onda je praktično nestao iz sveta šaha. Ipak, igra je nastavila da "raste" u SAD, iako mnogo sporijim tempom nego ranije.

Ali, onda na scenu stupa Chess.com.

Erik Olbest je radio u veleprodaji za šah šest godina i povećao firmu na skoro 1,5 miliona dolara prihoda, pre nego što je prodao posao izvršnom direktoru AOL-a za 2,5 miliona dolara.

To mu je obezbedilo kapital da kupi Chess.com iz bankrota za 55.000 dolara.

Video: Lela Saković: Da li je u Srbiji moguća komunikacija bez stresa i šta da radimo kad se firma proda?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>