• 2

Indija neće podržati ograničenu cenu ruske nafte: "Gledaće svoje interese i kupovati jeftino"

Ova država je treći najveći svetski uvoznik sirove nafte posle Kine i SAD

  • 2
indija - nafta Foto: Shutterstock

Šanse da Indija podrži gornju granicu cene koju je G7 nametnula ruskoj nafti su skoro ravne nuli, jer će zemlja dati prioritet sopstvenim političkim i ekonomskim interesima, rekao je u sredu za TASS analitičar Observer Research Foundation-a (ORF), Nandan Unnikrishnan.

On je dalje naveo da Indija neće biti meta sekundarnih sankcija zbog odbacivanja mehanizma koji su u decembru uvele EU, G7 i Australija.

Podseća se da su mere usmerene na rusku pomorsku naftu, i da se zabranjuje zapadnim preduzećima da pružaju osiguranje i druge usluge u vezi sa naftnim teretom u zemlji, osim ako se ne kupuje po ceni od 60 dolara po barelu ili ispod.

Komentari Nandana Unnikrishnana su usledili nakon medijskih izveštaja koji sugerišu da bi Nju Delhi mogao da se pridruži ograničenju cene ruske nafte, ako cifra pređe 60 dolara po barelu.

- Indija će slediti svoje interese – ekonomske, političke, strateške. Trenutno je zainteresovana za uvoz jeftine sirove nafte iz Rusije i neće odustati od toga, jer nacija ostvaruje velike profite - dodao je analitičar ORF-a.

Unnikrishnan je takođe primetio da se 85 odsto indijske privrede oslanja na privatni sektor, ističući da Reliance Industries, najveći kupac ruske nafte u zemlji, ima značajna sredstva u SAD, ali nije zaustavila uvoz.

Rekao je i da će se indijske kompanije ponašati isključivo u skladu sa svojim poslovnim interesima.

Inače, Indija, treći najveći svetski uvoznik sirove nafte posle Kine i SAD, stalno povećava kupovinu ruske nafte u poslednjih nekoliko meseci, koristeći popuste koje je Moskva nudila da privuče kupce.

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>