• 0

Adidas izgubio spor: Tužili njujorškog dizajnera zbog prepoznatljive tri crtice

Adidas smatra da je Braunov dizajn sa četiri linije sličan njihovom zaštitnom znaku

  • 0
Adidas, kompanija, logo Foto: Tanjug/AP

Adidas je izgubio sudski spor provit njujorškog dizajnera Toma Brauna zbog korišćenja dizajna sa "tri crtice". Naime, sud na Menhetnu je osporio da dizajn Braunovih čarapa asocira na brendov karakterističan znak prenosi Sky News.

U svojoj odbrani Braun je izneo da njegov dizajn ima različiti broj linija i da su one uobičajen element dizajna za odeću. Naime, njegov dizajn čine četiri paralelne linije, zbog čega je Adidas 2021. godine podigao tužbu tvrdeći da "Grosgrain" linije na patikama i sportskoj odeći, krše prava njihovog trolinijskog zaštitnog znaka.

Prethodni Braunov dizajn imao je tri linije, ali je nakon Adidasove žalbe iz 2007. godine dodao još jednu.

Portparol Adidasa rekao je da je kompanija razočarana najnovijom odlukom suda, ali da će se žaliti. S druge strane, dizajner je zadovoljan donetom presudom.

- Mešanje kompanijiskih dizajna je malo verovatno jer posluju na različitim tržištima, nude usluge različitim klijentima i po upečatljivo različitoj ceni - naveli su ispred kompanije dizajnera.

Na osnovu sudskog podneska, Adidas je planirao da zatraži odštetu od 7,8 miliona dolara, plus dodatnu kaznenu odštetu i smanjenje prodaje dizajna koji krši autorska prava.

Takođe su tražili da Braun prestane da koristi dizajn sa četiri linije.

Video: Jelena Radonjić je prvi posao imala u Japanu, danas je saradnik Forbsa: Ovo su top veštine za uspeh

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>