• 0

Kako je CAT odjednom favorit na svetskoj berzi broj 1? Gigant obara sve rekorde

Nova ciljana cena je najviša među 27 analitičara koje je anketirao FactSet

  • 0
Caterpillar Caterpillar / Foto: Shutterstock

Američka, ali i vodeća svetska korporacija za dizajniranje, proizvodnju i prodaju specijalnih građevinskih mašina i opreme, Caterpillar, posebno je zanimljiva investitorima ovih dana.

Naime, deonice ove moćne kompanije su ojačale u petak, 13. januara, do četvrtog uzastopnog rekordnog zatvaranja, nakon što je analitičar Banke Amerike, Majkl Feniger, "raširio optimizam" u uverenju da će Caterpillar prebroditi recesiju već u ovoj godini.

To je, napominje se, mnogo bolja prognoza od očekivane. Feniger je podigao svoju ciljanu cenu akcije Caterpillar-a za 36% ili sa 217 na 295 dolara, pri čemu novi target podrazumeva rast od 14,1% u odnosu na zatvaranje u petak.

Inače, nova ciljana cena je najviša među 27 analitičara koje je anketirao FactSet, što Fenigera čini novim glavnim "bikom" za ovu globalnu kompaniju na Volstritu, preneo je MarketWatch.

"Prema našem mišljenju, investitori će, verovatno, pozitivno iznenađeni gledati na CAT-ov EPS [zaradu po deonici] u 2023. godini - godini recesije", napisao je Feniger u belešci upućenoj klijentima.

Deonice ove korporacije su 13. januara porasle 1,3% na 258,46 dolara, i tako zabeležile četvrti rekord zaredom na zatvaranju, a peti u šest sesija. Uprkos povećanoj neizvesnosti oko američke privrede, ovaj analitičar je uveren da će prognoza Caterpillar-a za četvrti kvartal (rezultati će izaći krajem meseca) i prvi kvartal 2023. - biti "prilično stabilna".

"U vreme povećane makro neizvesnosti i očekivanja ulagača o nestabilnoj sezoni zarada, ne vidimo rizik od značajnog pogoršanja zarade za CAT u narednih 3-6 meseci", napisao je Feniger.

Video: Kakva nas godina čeka?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>