• 2
 ≫ 

Od Japana do Švedske - kriza ne posustaje: Šećer, mleko i ulje znatno poskupljuju

 ≫ 

Kako se svet i Evropa bore sa krizom troškova ovih dana?

  • 2
Stokholm Stokholm / Foto: Shutterstock

Ceo svet oseća krizu već mesecima, pa i godinama. Oglasila se i Svetska banka sa najnovijim prognozama, koje nisu najsjajnije.

Prema oceni ove vrhovne institucije, rast globalne ekonomije će dostići samo 1,7 odsto 2023. godine. Tim stavom je SB smanjila svoje izglede u odnosu na prošlu godinu za skoro polovinu, navodeći uglavnom "pogoršanje ekonomskih uslova".

Da je kriza zaista uzela maha govori i podatak iz jedne od najnaprednijih država sveta, a to je Švedska.

Tamo je inflacija dostigla nivo kakav se ne pamti tri decenije, a sve zbog skoka cena hrane i energije, objavilo je telo Statistics Sweden u petak. Švedska inflacija prilagođena za fiksne kamatne stope, meru koju koristi centralna banka zemlje, skočila je na 10,2% na godišnjem nivou u decembru, u odnosu na 9,5% iz novembra.

Dok se inflacija "hladi" u nekim zemljama evrozone, u Švedskoj se i dalje ubrzava rast cena: Indeks potrošačkih cena (CPI) ubrzao je na 12,3%, sa 11,5% u novembru, a tome su doprinele rekordno visoke cene struje.

Takođe, Španija beleži skok cena, piše RT ovih dana. Troškovi hrane u Španiji porasli su rekordnim tempom u decembru, skočivši za 15,7% na godišnjem nivou, prema podacima koje je u petak objavio Nacionalni institut za statistiku.

Cene su, dodaje se, dostigle najviši nivo od kada je sadašnji sistem merenja uveden 1994. godine. Najveći rast su zabeležile cene šećera, mleka, putera, maslinovog ulja, bezalkoholnih pića, brašna i drugih žitarica.

prodavnica prodavnice hrane, prehrambena prehrambene, diskont, cena hrane proizvoda Foto: Tanjug/AP

U međuvremenu, ukupna inflacija u zemlji je usporila prošlog meseca na 5,7%, sa 6,8% u novembru, usled pada cena električne energije i goriva.

A na drugoj strani sveta, nije mnogo vedrije. Idemo do Japana, gde se građani "stiskaju" ovih dana, kako bi uštedeli novac.

Nezapamćeni broj domaćinstava u trećoj po veličini svetskoj ekonomiji kaže da ih je pogodilo povećanje cena, izveštava Banka Japana. Više od polovine japanskih domaćinstava iskusilo je pogoršanje životnog standarda kao rezultat rastuće inflacije, pokazalo je najnovije istraživanje koje je sprovela ova institucija.

U svom kvartalnom izveštaju, Banka je navela da je 53% ispitanih ljudi priznalo da je njihovo bogatstvo opalo prošle godine u odnosu na 2021, dok je samo 3,7% reklo da im je život poboljšan.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • misa

    15. januar 2023 | 19:43

    Kod nas palmino ulje u metro sa 4000 din na 8900 din alum folija 30 met sa 190,215 na 540 Pavlaka 1 kg sa 330 na 935 i tako dalje slično poskupljenje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>