• 1

Otkriveno ogromno nalazište gasa u Egiptu: Proizvodnja kreće što pre, plan - zamena ruskog energenta

Kompanija koju kontroliše država traži nove izvore gasa jer ima za cilj da potpuno zameni uvoz iz Rusije do 2025. godine

  • 1
Podvodni gasovod Foto: Shutterstock

Italijanska energetska kompanija Eni objavila je otkriće novog nalazišta gasa na moru u Egiptu na istražnoj bušotini Nargis 1.

Ovaj izvor nalazi se u koncesiji za priobalno područje Nargis u istočnom Sredozemnom moru, saopštila je kompanija u nedelju.

Bušotina Nargis-1 deo je egipatske koncesije za priobalno područje Nargis od 1.800 kvadratnih kilometara, kojom upravlja američki naftni i gasni gigant Ševron. Obe kompanije poseduju po 45% udela u projektu istraživanja, dok 10% udela pripada egipatskoj Tarva Petroleum.

Obim rezervi u bušotini se procenjuje, saopštio je egipatski državni EGAS, dodajući da će sarađivati sa Ševronom i ostalim partnerima kako bi se proizvodnja pokrenula što je pre moguće.

Eni je prisutan u Egiptu od 1954. godine, gde posluje preko podružnice IEOC. Kompanija je trenutno vodeći dobavljač u zemlji, sa proizvodnjom ugljovodonika koja dostiže približno 350.000 barela ekvivalenta nafte dnevno.

Kompanija koju kontroliše država traži nove izvore gasa jer ima za cilj da potpuno zameni uvoz iz Rusije do 2025. godine.

Egipat najviše izvozio u Evropu

Egipat ima oko 2,21 triliona kubnih metara dokazanih rezervi gasa i proizveo je preko 95 milijardi kubnih metara u 2021. Zemlja je ojačala svoje pozicije kao proizvođača gasa nakon što je Eni otkrio ogromno polje Zohr u istočnom Mediteranu 2015. sa procenjenih 850 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

U proteklih osam godina, ova afrička zemlja je povećala proizvodnju gasa za 66%. Egipat je 2022. izvezao oko 22 miliona kubnih metara tečnog prirodnog gasa, od čega je najveći deo otišao u Evropu.

EU je prošle godine potpisala sporazum sa Egiptom i Izraelom o povećanju uvoza energenata iz istočnog Mediterana kako bi se smanjila zavisnost od Rusije i omogućilo da više zapadnih kompanija bude uključeno u istraživanje gasa u regionu.

Video: Bajatović: U toku 2023. će biti još manjih poskupljenja cene gasa

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    17. januar 2023 | 18:57

    Јбт, сада ће Амери да им уведу демократију!?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>