• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo selo vam plaća da živite u njemu, ali baš i nije "kao iz bajke": Postoje i cake pri preseljenju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Albinenu trenutno živi samo 200 stanovnika

  • 0
Selo Gimmelwald - Gimelvald, Švajcarska Foto: Shutterstock

Navikli smo na živopisne pejzaže iz Švajcarske, mala "skockana" sela koja vas jednostavno "vuku" da ih posetite. Štaviše, jedno od njih plaća građanima da u njemu žive.

Ipak, moramo priznati da Albinen ne izgleda baš tako idilično.

Navodno, švajcarska zajednica porodicama nudi više od 50.000 evra da se tamo presele, jer se godinama unazad suočava sa depopulacijom. Inače, ovakav trend je već neko vreme najprisutniji u Italiji.

U Albinenu trenutno živi samo nekih 200 stanovnika, tako da, ako vas brine osećaj samoće, i volite društvo i urbani ritam - preskočite ovo mestašce. Pritom, mana je ta što je privredni rast Albinena zbog cele situacije doveden u pitanje...

Stoga je Vlada Švajcarske odlučila da finansira preseljenje onih koji žele da žive u Albinenu. Doduše, to i nije potpuno nova vest, ali je opet aktuelna - jer se situacija, očigledno, ne menja nabolje...

Za jednu odraslu osobu nude 25.000 evra, dvočlanoj porodici sleduje duplo više od toga, a dodatno se plaća 10.000 evra po detetu. Ipak, postoji nekoliko caka...

  • Morate imati manje od 45 godina
  • Potporu koju dobijete morate uložiti u nekretnine
  • Morate se obavezati da ćete u Albinenu živeti barem 10 godina
  • Morate biti državljanin Švajcarske ili posedovati trajnu boravišnu vizu (C dozvola)
Albinen Albinen / Foto: Shutterstock

Ovo švajcarsko selo se nalazi u kantonu Valais, a sudeći po nekim fotografijama i dinamici mesta, mnogi bi rekli da deluje depresivno. Nismo sigurni koliko ljudi bi pristalo da se preseli u Albinen, uz uslov da ispunjava 3. i 4. navedeni zahtev.

Inače, cifra koju nudi švajcarska vlada je smanjena u odnosu na 2017, kada je maksimalni iznosi bio veći od 60.000 evra. Tada je važilo i pravilo da u kupovinu ili izgradnju kuće treba uložiti najmanje 200.000 franaka.

Da li biste se preselili u Albinen?

Glasajte

Video: Nestvarni prizori prirode Švajcarske! Nećete moći da odvojite pogled od ekrana!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>