• 0

Niš jedan od najjeftinijih gradova u Evropi: Zadar po cenama pretekao i Zagreb i Dubrovnik

Kada je reč o regionu, najskuplja je Ljubljana, a Beograd se našao na 186. mestu Numbeove liste

  • 0
zadar Zadar / Foto: shutterstock

Stranica Numbeo, koja analizira troškove života u gradovima širom planete, nedavno je objavila novu rang listu, odnosno podatke o tome koji su gradovi najskuplji, a koji najpovoljniji za život u 2023.

Kriterijumi za rangiranje su cene u restoranima i prodavnicama, cene kirije i javnog prevoza, zatim zdravstvena zaštita, zakup itd, kako bi se dopio ukupan indeks troškova života.

Kada je reč o regionu, najskuplja je Ljubljana, a Beograd se našao na 186. mestu Numbeove liste. Sarajevo zauzima 206. mesto, Podgorica je na 211, Skoplje na 221. poziciji, a Budimpešta na 176.

Iz reda najpovoljnijih gradova, izdvajaju se Niš i Priština.

Što se tiče cele Evrope, među gradovima gde je izuzetno skupo živeti, jesu Bazel, Cirih, Lozana, Bern i Ženeva, zatim Oslo, Stavanger, Bergen. Dakle, uglavnom švajcarski i norveški gradovi.

Hrvatski mediji ovih dana posebno pišu o jednom "fenomenu", a to je skupoća u Zadru, koji je po cenama pretekao ne samo prestonicu, već i nadaleko poznat i popularan Dubrovnik.

Život na obali je definitivno luksuz, ali ne, nemaju svi apartmane, kao što se često misli. Ipak, kada se ukaže prilika, prvi koji posežu za stanovima kraj mora jesu Zagrepčani, čije su plate u proseku veće i trideset posto, u odnosu na ostatak zemlje.

S druge strane, možda je region i Hrvate iznenadila vest da je Zadar najskuplji u toj zemlji, prema podacima Numbeo-a, ali ista vest nije iznenadila Zadrane.

Dubrovnik Dubrovnik / Foto: Telegraf.rs

Pad kupovne moći osećaju na svojoj koži svaki dan, piše HRT. Lokalci kažu da su cene "kreirane za strance".

Nakon dugog toplog leta sledi sunovrat u januaru, koji inače važi za najdepresivniji mesec u godini. Još kada se svemu pridoda uvođenje evra, divljanje cena i ko zna koji po red talas inflacije, onda ostaje malo razloga za ushićenje.

Naročito je poskupela hrana, a pre svega kupus i čvarci. Jedna Slovenka, koja živi u Zadru već 60 godina, treba da ode u apoteku nakon zdravstvenog pregleda. Međutim, odlaže. Kaže kako joj treba "psihička priprema" za cenu leka.

Mladi Zadranin je, kaže, radio "za crkavicu", a tek ga čeka rešavanje stambenog pitanja. I frizerke primećuju smanjenje kupovne moći, jer građanke Zadra sve više zaobilaze salone.

Video: Ovo su cene suvog voća uoči Badnjeg dana: Posetili smo pijace i ulične prodavce

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>