• 0

Cela Britanija na nogama, a medicinske sestre predvode besnu ekipu: Prvi februar je dan D

Dve 12-časovne obustave rada u sredu i četvrtak pogodiće oko četvrtinu bolnica i klinika u Engleskoj

  • 0
Štrajk medicinskih sestara Britanija Engleska, Štrajk u Britaniji

Foto: Tanjug/AP

Hiljade medicinskih sestara u Britaniji izašlo je danas, ponovo, na ulice, u novom protestu sa zahtevom da im se uvećaju plate.

Pritom, čini se da se ne nazire se kraj talasu štrajkova u zemlji, zbog čega, između ostalog, i premijer Riši Sunak nije otputovao u Davos gde se ovih dana okuplja svetska elita.

Zdravstveni sistem u Velikoj Britaniji je već preopterećen, prenosi AP, a ovi protesti su dodatni udarac. Dve 12-časovne obustave rada u sredu i četvrtak pogodiće oko četvrtinu bolnica i klinika u Engleskoj.

Hitna pomoć i lečenje teških onkoloških pacijenata će se nastaviti, ali će hiljade zakazanih termina i procedura verovatno biti odloženo, navodi američka agencija.

Medicinske sestre, ekipe hitne pomoći, mašinovođe, rukovaoci prtljaga na aerodromu, granično osoblje, instruktori vožnje, vozači autobusa i poštanski radnici -svi oni su obustavljali svoj rad poslednjih meseci u znak protesta, zahtevajući veće plate koji bi - realno - pratile povećanje troškova života.

Podsećamo da i je inflacija u ovoj evropskoj državi dostigla 41-godišnji maksimum od 11,1 odsto u oktobru, podstaknuta naglim rastom troškova energenata i hrane, pre nego što je u decembru pala na 10,5 odsto.

Sindikat medicinskih sestara traži povećanje plata od pet odsto iznad inflacije, iako je saopšteno da će prihvatiti i nižu ponudu. Međutim, britanska vlada tvrdi da bi povećanje plata u dvocifrenom procentu u javnom sektoru dovelo do još veće inflacije.

Vlada je dodatno razbesnela sindikate i uvođenjem zakona koji će prioritetnim radnicima otežati štrajk postavljanjem "minimalnih nivoa bezbednosti" za vatrogasce, hitnu pomoć i železnicu, a kojih se moraju pridržavati tokom obustave rada.

Sindikat medicinskih sestara Kraljevskog koledža najavio je još dva dana štrajka sledećeg meseca, kada se čini da će se poremećaji u ekonomiji intenzivirati, pošto će 1. februar biti dan sa najvećim brojem štrajkova do sada, kada neće raditi nastavnici, mašinovođe, državni službenici i univerzitetsko osoblje.

Video: Šta čini dobrog menadžera u Srbiji?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>