• 1

Počela žurka u Davosu, a gde su glavne "face": Svetski lideri ostali kod kuće

Korporativni i finansijski čelnici, koji su preskočili tajni skup u Davosu prošlog maja, sada su se vratili

  • 1
Davos svetski forum Foto: Tanjug/AP

U Davosu se već dešava mamurluk, iako zabava još nije počela. Tako barem piše Rojters danas, a mi vas podsećamo da je najveći svetski forum za ekonomiste i lidere počeo danas, 16. januara, te da traje sve do 20. januara.

Godišnja zimska "proslava" Svetskog ekonomskog foruma, koji se održava u ​​švajcarskom planinskom odmaralištu Davos, zapravo označava povratak sjajnim zabavama i burnim debatama, nakon trogodišnje pauze.

Rekordan broj poslovnih lidera je u poseti Davosu, a prolazak komercijalnih, privatnih i državnih aviona kroz aerodrom u Cirihu sugeriše da je ukupan broj učesnika na nivou perioda pre pandemije, odnosno kovida-19.

Ipak, pravac za budućnost je nejasniji nego ikada. Korporativni i finansijski čelnici, koji su preskočili tajni skup u Davosu prošlog maja, sada su se vratili.

Šefu JPMorgana, Džejmiju Dajmonu, redovnom na konferenciji, pridružiće se lideri sa Volstrita, uključujući Dejvida Solomona iz Goldman Saksa i Džejmsa Gormana iz Morgan Stenlija.

Biće tu i lidera iz naftne industrije, a pitanje nafte potresa svet već dobrih godinu dana.

Sve u svemu, WEF očekuje dobrodošlicu oko 2.700 lidera iz 130 zemalja, uključujući 370 javnih ličnosti.

Ipak, očigledan povratak uobičajenom poslovanju služi samo da istakne promene koje su se desile od poslednjeg okupljanja elite u Davosu, u punom sastavu. Globalna pandemija i ruska invazija na Ukrajinu uneli su dodatne trzaje, a istovremeno, politički lideri odgovorni za oblikovanje novog poretka u kojem živimo - uglavnom ostaju kod kuće.

Američki predsednik, Džo Bajden, ne ide na ovaj put – za razliku od svog prethodnika Donalda Trampa. Očekuje se da će doći manji broj članova američkog Kongresa, a uz to, oni jedva da su poznati međunarodno.

Davos svetski forum Foto: Tanjug/AP

Najviši predstavnik Kine je vicepremijer Liu He. Britanski premijer Riši Sunak, koji se bori sa usporavanjem ekonomije i štrajkovima u javnom sektoru, takođe ostaje kod kuće.

Šetnja Davos Promenadom, glavnom gradskom ulicom, naglašava promenu. Poljska i Indonezija imaju istaknuto prisustvo, ali druge nacionalne delegacije šalju "tiše" poruke.

Saudijska Arabija ima nekoliko upadljivih banera koji reklamiraju NEOM, futurističku ekonomsku zonu.

Firme za kriptovalute koje su bile na prethodnim skupovima uglavnom su "prigušene", a menjaju ih kompanije koje promovišu tehnologije poput blokčejna. Ipak, možda najupečatljiviji novi posetilac je Mančester junajted, engleski prvoligaš koji traži kupca.

Kako velike kompanije diverzifikuju lance snabdevanja, tako se vlade i regioni sve teže takmiče, ali jedno je sigurno: Davos pre i posle korone definitivno nije isti skup.

Video: Moguće je dobiti posao u najbojoj kompaniji i to samo svojim trudom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    19. januar 2023 | 00:05

    Rastu apetiti svetskih Satanista!!! Slede uskoro nova zakljucavanja,jaca pandemija,prisilno vakcinisanje-Cipovanje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>