• 0

"Privreda spremno dočekala novi sistem": Od početka godine razmenjeno 3 miliona eFaktura

Korišćenje sistema e-faktura je besplatno i njegovom primenom očekuje se ubrzanje poslovnih procesa

  • 0
e fakture Foto: Shutterstock

U skladu sa Zakonom o elektronskom fakturisanju, putem Sistema elektronskog fakturisanja, od 1. januara stupila je na snagu obaveza slanja, primanja i čuvanja elektronskih faktura za subjekte privatnog sektora koji su obveznici PDV navodi se u saopštenjui Ministarstvo finansija.

- Za malo više od dve nedelje, od početka godine, razmenjeno je 3.065.630 elektronskih faktura od čega je 2.537.773 između privrednih subjekata, a 527.857 između korisnika javnih sredstava i privrednih subjekata, što pokazuje koliko je privreda spremno dočekala sistem elektronskog fakturisanja - objašnjava državni sekretar u Ministarstvu finansija Slavica Savičić.

Ona je dodala da je to rezultat kvalitetnog dijaloga sa privredom, odnosno kontinuirane komunikacije u prethodnom periodu.

- Ukupno je od 1. maja 2022. godine do sada razmenjeno 10.312.749 elektronskih faktura. Od početka ovog procesa dobro se komuniciralo sa privredom i usvojene su mnoge sugestije, što je rezultiralo nizom unapređenih sistema i funkcionalnosti kao i poboljšanja rada samog sistema elektronskih faktura -dodaje Savičić.

Korišćenje sistema e-faktura je besplatno i njegovom primenom očekuje se ubrzanje poslovnih procesa, kao i unapređenje poslovanja kroz dodatnu pravnu sigurnost.

Savičić dodaje da je za većinu privrednika koji koriste digitalne servise primena elektronskih faktura još jedan novi sistem koji je jednostavan i intuitivan za korišćenje.

Napominje da oni koji se do sada nisu prijavili to urade što pre, a kao prvi korak neophodno je da imaju eID (elektronska identifikacija), dok se sam proces brzo i jednostavno savladava.

Video: Dva nova registra na e-Upravi: e-testament i registar punomoćja: Skrivanje testamenta biće nemoguće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>