• 0

Zatvorena kompanija koja je trebalo da upravlja Severnim tokom 2

Podružnica je trebalo da postane jedini operater deonice gasovoda u Nemačkoj u skladu sa zakonodavstvom te zemlje i evropskim standardima

  • 0
Gasovod severni tok 1 Foto: Stefan Sauer / DPA / Profimedia

Nemačka kompanija "Gas za Evropu", koja je bila podružnica "Nord Stream 2 AG", prestala je da postoji od 1. januara 2023. godine, objavio je portal T-online, pozivajući se na izvod iz trgovinskog registra.

Kompanija "Gas za Evropu" je registrovana 26. januara 2022. godine kao preduslov za sertifikaciju gasovoda prema nemačkim zakonima.

Nord Stream 2 AG, operater podmorskog gasovoda Severni tok 1 od Rusije do Nemačke, sa sedištem u Švajcarskoj, bio je u obavezi da osnuje podružnicu u Nemačkoj i na nju prenese glavni kapital nemačkog segmenta gasovoda.

Podružnica je trebalo da postane jedini operater deonice gasovoda u Nemačkoj u skladu sa zakonodavstvom te zemlje i evropskim standardima.

Zatvaranje kompanije formalno znači da čak i da se Severni tok 2 popravi i odnosi između Zapada i Rusije normalizuju, sertifikacija bi i dalje bila nemoguća sa pravne tačke gledišta.

Ministar finansija i šef nemačkih Liberala, Kristijan Lindner, izjavio je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu ukazao na brzinu kojom je novi terminal za tečni prirodni gas izgrađen u Nemačkoj, u rekordnih osam meseci.

Nemački kancelar Olaf Šolc je u februaru prošle godine objavio odluku nemačke vlade da suspenduje sertifikaciju projekta Severni tok 2 nakon što je Rusija priznala suverenitet Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Sutradan je američki predsednik Džo Bajden naredio svojoj administraciji da uvede sankcije operateru projekta "Nord Stream 2 AG" i njegovom rukovodstvu.

Izgradnja Severnog toka 2 u potpunosti je završena 10. septembra 2021. Prvobitno je planirano da bude završena do kraja 2019. godine, ali su zbog sankcija SAD, radovi bili odloženi.

Gasovod se sastoji od kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje, koji idu od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke.

Snabdevanje Severnim tokom, koji je bio glavni put za isporuku gasa iz Rusije u Evropu, značajno je smanjeno od sredine juna prošle godine zbog tehničkih problema izazvanih sankcijama nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, a potpuno je obustavljeno krajem avgusta.

Mesec dana kasnije, 26. septembra, otkrivena su oštećenja na tri od četiri niza gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2.

Operater gasovoda "Nord Stream 2 AG" saopštio je da je šteta bez presedana i da je nemoguće proceniti vremenski okvir za popravku.

Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je postupak za akt međunarodnog terorizma, dok Evropska unija istražuje moguće uzroke štete.

U oktobru je ruski predsednik Vladimir Putin saopštio da je Gaspromu dozvoljeno da ispita mesto eksplozije Severnog toka, a šef te kompanije Aleksej Miler ga je izvestio o istraživanju.

Prema rečima Putina, eksplozija na gasovodu Severni tok je očigledan teroristički napad.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>