• 13

"Plata od 65.000 dinara za prodavca je kod nas prosečna zarada": Evo šta kaže poznati lanac za Telegraf Biznis

Juče smo preneli oglas za prodavca u piceriji u gradu

  • 13
pica

Foto: Freepik

"Ako pogledamo plate po ostalim zanimanjima, ta plata je okej", ovaj komentar opisuje skoro 99 odsto onih koji su ostavljeni na vest o oglasu o kojem je Telegraf Biznis juče pisao.

Podsetimo, juče smo preneli oglas za prodavca u poznatom lancu pica u gradu, od pre šest meseci, gde je za potrebe ovog posla ponuđena zarada od 65.000 dinara.

Ono što nam je najviše privuklo pažnju bili su komentari koji su ostavljeni ispod istog. Mahom, sugrađani su smatrali da je reč o premaloj zaradi.

"Pre dve godine je ovo bila solidna plata. Sa ovim cenama sve ispod 100.000 je sramota javno ponuditi", "Ne budite smešni sa 65.000 dinara mesečno. Ko će da vam radi za taj novac?", samo su neki od komentara.

Kada smo juče vas pitali "da li je ova zarada mala?", dobili smo sledeće odgovore:

- Malo 65.000 dinara za početnika u piceriji, pa treba da vas je gospodo iz Beograda sramota i da dođete u Novi Sad i radite kao medicinska sestra ili laborant (od kojih većina ima razne fakultete) za te iste pare plus i svaku drugu subotu! Ili:

- Profesor, početnik, ima platu oko 65 hiljada... Sitnica je završiti fakultet... Sve nešto mislim, valja se prekfalifikovati... Nijedan posao nije ispod časti ako je pristojno plaćen a ovaj, u poređenju sa prosvetom, jeste...

Telegraf Biznis uspeo je da stupi u kontakt sa lancem restorana Big Pizza i evo šta su nam oni rekli na "sporan" oglas iz jula prošle godine.

- Ta plata može biti i viša, u zavisnosti od toga da li radite sve tri smene, ili samo jutarnju. "65.000 dinara" je izvučen prosek ljudi koji primaju tu platu, a ona kao što sam rekla, može biti i veća. Radi se šest dana nedeljno sa jednim slobodnim danom, takođe imaju procenat od prodaje. Radi se na satnicu i može da se napreduje - rekli su ispred firme.

Telegraf Biznis nedavno je pisao i oglasu za frizere u jednom beogradskom salonu  gde se nudi plata od 150.000 dinara.

U ovom slučaju, mišljenja su bila podeljena, jedni su smatrali da je majstorski zanat potcenjen, dok su drugi smatrali da ova plata može da se zaradi samo u luksuznim salonima.

S druge strane kada smo pisali o vlasniku restorana koji nudi platu za poziciju konobara za 50.000 do 60.000 dinara, mesto radnika za pečenje mesa ispod sača, s platom od 80.000 dinara, dok za radnika na roštilju nudi platu od 70.000 dinara, komentar su bili da je "vlasnik preterao sa ponudom".

Video: Kruna Gavović: Zaposleni treba da ima tretman kao klijent, a to je - najbolji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ја

    21. januar 2023 | 13:34

    У Крагујевцу у једној пекари власник уплати минималац,а онда му радници врате део пара на руке....толико о платама.....

  • Vapaj

    21. januar 2023 | 15:16

    Plata od 60000 din ne je max ekonomskog tigra Plata za radnika bez noci i uslova ma radu( zavisno od posla) mora da bude na ove cene 80000 din. Plata fakultetske osobe mora biti 120000 din. Auf wiedersehen!

  • Trgovina

    21. januar 2023 | 13:21

    U Beogradu vecina u trgovini ima minimalac jos uvek 36000 din. Tako traje godinama bar 15 god. koliko znam.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>