• 3
 ≫ 

"Ovo me je izbacilo iz cipela!": Sabina povećala cenu farbanja za 10 dinara i zaradila kaznu od 3.000 evra

 ≫ 

Sabina tvrdi da cene nije dizala zbog prelaska na evro, nego zato što su troškovi svega poskupeli i posao joj više nije bio održiv

  • 3
Devojka, žena, kosa, frizura, farbanje kose Foto: Shutterstock

Hrvatski inspektori napisali su 151 kaznu, u vrednosti od 243.000 evra, za preduzetnike koji su povećavali cene bez opravdanja nakon prelaska na evro piše Slobodna Dalmacija.

Među njima se našla i zagrebačka frizerka Sabina Samardžija koja je dobila kaznu od 3.000 evra. Deo će morati da plati kao pravna osoba, 1990,84 evra, plus još 1327,23 evra kao odgovorna osoba.

Kako je ispričala za hrvatski list, ona je vlasnica salona i ujedno jedina radnica, a u papirima koji su joj dostavljeni zajedno sa kaznom, navodi se da je uslugu farbanja kose po prelasku na evro uvećala za 0,45 odsto. Odnosno, pre nego što je uvedena valuta evro, tu uslugu je naplaćivala 150 kuna, odnosno 19,91 evro. A od 1. januara, svoju uslugu uvećala je za devet centi.

Zamereno joj je i što je žensko šišanje, koje je bilo 50 kuna (6,64 evra), od 1. januara počela da naplaćuje 7 evra, odnosno za 36 centi više.

- Ovo je veliki prekršaj protiv nas preduzetnika. Krše se prava slobodnog tržišta pod izgovorom da mi kršimo prava potrošača, a ja sam, zamislite, za svega dva posto digla cene i to nakon što sam punih 11 godina držala iste - istakla je Sabina, navodeći da je cene nekih usluga čak i smanjila nakon Nove godine.

Tvrdi i da cene nije dizala zbog prelaska na evro, nego zato što su troškovi svega poskupeli i posao joj više nije bio održiv.

- Moj cenovnik je javan i nemam šta da krijem, niti se zbog bilo čega osećam krivom. Cenu muškog šišanja sam čak i snizila, iako je i do sada bila svega 40 kuna. Zapravo sam samo blago korigovala cene usluga za koje koristim repromaterijal, budući da je on nakon Nove godine poskupeo pet odsto. Dakle 11 godina držim iste cene, a meni u zadnje vreme struja poskupela za 100 posto, najavljuje se poskupljenje vode, telekoma, knjigovođa mi je poskupela... a ja ne smem dignuti cenu par centi?! - ogorčeno priča Sabina.

Svoj prigovor je poslala nadležnoj službi i nada sa da će joj biti uvažen.

- Ovo me je izbacilo iz cipela! Nadam se da će mi prigovor uvažiti, kao i drugim mojim kolegama, jer prekršajni nalog nije osnovan. Inače, možemo svi ključ u bravu! - zaključila je.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbijanka

    22. januar 2023 | 06:49

    Poskupela farba u redu, šta je poskupelo u ženskom šišanju, ruke ili makaze?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>