• 11
 ≫ 

U Hrvatskoj još vlada haos zbog skoka cena i evra: Ovo su hitne mere vlade, moraju sve da vrate

 ≫ 

U toku je i sednica tamošnje vlade, gde se, između ostalog predstavljaju mere protiv poskupljenja.

  • 11
Hrvatska evro kuna, poskupljenje, prodavnica Foto: Shutterstock, Denis LOVROVIC / AFP / Profimedia

Evro je nova zvanična valuta u Hrvatskoj. Vlada već danima kritikuje preduzetnike da neopravdano dižu cene. U toku je i sednica tamošnje vlade, gde se, između ostalog predstavljaju mere protiv poskupljenja.

"Obvezuju se svi poslovni subjekti, uključujući kreditne institucije kao i svi koji su protivno zakonu digli cene da revidiraju maloprodajne cene svojih roba i usluga i to da budu određene visinom cena od 31.12.", rekao je ministar privrede, prenosi Index, hr.

"Zadužuju se inspektorat, poreska, carina, ministarstva, HNB... da bez odlaganja, u okviru svoje nadležnosti sprovedu pojačani nadzor subjekata", rekao je Davor Filipović.

Dodao je da će Ministarstvo pratiti cene i ljudima ponuditi poređenje.

Plenković trgovcima najavio gomilu inspekcija

"Neki su ovo iskoristili da neopravdano dižu cenu, za to ne postoji razlog. Želim zahvaliti svim poslovnim subjektima, to je velika većina, koji su se prilagodili, prešli na evro te su zadržali cene svojih proizvoda i usluga. Mi smo upozoravali da će doći do minimalnog povećanja cena, to je zanemarivo. No, ono o čemu svjedočimo je nešto drugo.

To je čisto profiterstvo, lov u mutnom, mi ćemo se tome suprostaviti merama vlade. Nije u redu, a to pokazuje manjak solidarnosti. Podizanjem cena štete standardu naših građana i podstiču rast inflacije", rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Hrvatski trgovci: Poskupljenja u skadu sa Zakonom o uvođenju evra

Ranije se oglasio i  Sektor za trgovinu Hrvatske privredne komore koji je pozvao na prestanak neosnovanog prozivanja celog trgovačkog sektora zbog rasta cena, ističući da su trgovci konverziju u evro sproveli u skladu sa Zakonom o uvođenju evra i Smernicama za prilagođavanje privrede u procesu zamene hrvatske kune evrom, prenosi HRT.

Sektor za trgovinu hrvatske komore navodi i kako je umesto prozivanja čitavog sektora važno utvrditi eventualne nepravilnosti na tržištu i u skladu sa propisima sankcionisati one kod kojih su utvrđeni prekršaji.

Iz HPK napominju kako su u domaćoj i evropskoj privredi od početka rata u Ukrajini prisutni snažni inflatorni pritisci na koje trgovci, kao krajnji posrednici u lancu snabdevanja, najmanje mogu da utiču.

HRT je naveo da je ministar privrede Davor Filipović najavio da će, nakon poskupljenja, dobro razmisliti o državnoj podršci preduzetnicima.

Video: Predstavljen izgled hrvatske kovanice evra sa likom Nikole Tesle

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragana

    5. januar 2023 | 14:24

    A kod nas pravo blagostanje od 1-og januara sve poskupelo narod na ivici socijalne bede a novac se ulazevu propale sportske klubove i placanje njihovih kazni. Prvo zavirimo u svoje dvoriste.

  • Vasko

    5. januar 2023 | 14:05

    Sta kukaju za 1 evro kad su kazu da su im plate 700 evra..E Hrvati pa sto lazete da vam je dobro...

  • Voja

    5. januar 2023 | 14:04

    Smirice se meštani za dan dva..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>