Davanje bakšiša se otrglo kontroli: Amerikanci odustaju od "vekovne tradicije"?

Napojnice u restoranima porasle su za 25,3 odsto u trećem kvartalu prošle godine, dok je u lancima brze hrane porastao za 16,7 odsto

Komentari

  • Bgd

    25. januar 2023 | 01:27

    Da li je bakšiš nešto što se oporezuje? Ako jeste, neka država preduzme neke korake.

  • DZG Rudeš

    24. januar 2023 | 23:44

    U New Yorku (jako kul grad), davno kad sam bio, 1992, smatralo se nepristojnim ako ne ostaviš bar 15% od narudžbe konobaru u restoranu, ne znam kako je sada...Tu u HR dajem bakšu samo ako čovjeka znam odnekud a i ako mi drito donese Zlatni Pan i kriglu čim me vidi kako ulazim...i to na "sliku", i ne pitam, sjednem, a za sto "večera"..."Pa, kako ide, Marko? Kak ste se snašli s ovim evrima? (naime, nije me bilo oko mjesec dana)..."..."Snašli smo se, kak ne bi..."..."Čuj, nego..."..."Ma znam...Otkako smo uveli Euro nema više bakše, kužim to, odsad narod pazi na svaki cent, razumljivo, ne morate..."..."Još ti dolaze oni Hajdukovci tu, ona čudnovata bagra?..."..."Oćero ih gazda..."..."Kao, 'iš iš'?..."..."Kao, 'mrš'..."...

  • Дејан Младеновић

    24. januar 2023 | 23:28

    Тај бакшиш или напојница је веома глуп обичај који наравно потиче од Американаца. Тиме се показује да тај који даје напојницу је богат и имућан а овај који је прима да се је бедан и сиромашан. Докони и пиглу американци свуда остављају напојницу не само у ресторанима,градски превоз,музеј,биоскоп,превоз метроом итд...

  • Nebojša

    24. januar 2023 | 19:06

    Ukoliko u restoranu ne postoji CUVER, ostavljam bakšiš u 90% slucajeva, a u 10% su konobari neljubazni, spori,..... Ali imate i konobara koji su bezobrazni kada ih pocastite. Rekao sam da popije nesto, uzme sebi pićei neka naplati. A onda na racunu lik hladno uzeo casu vina od 1000 dinara, a citav racun bio 3000 bez toga. I nikada posle toga nije dobio baksis. Baksis je stvar dobre volje i mogucnosti pojedinca da pocasti konobara, mada za hranu TREBA CASTITI KUVARA A NE KONOBARA.

  • Ja

    24. januar 2023 | 19:03

    Zasto da ostavim baksis ? Gde god odem deru sa cenama , a konobare placa vlasnik objekta , a ja to sto narucim i cao. Da ne pricam o tome da cesto prilicno cekamo konobara i da je kafa cesto bzv. salata nije sveza..meso lose..

    • 25. januar 2023 | 09:35

      Vujke

      @Ja

      Pa prijatelju,ostavi jednom baksis pa ce ti sve biti na vreme i sveze......normalno je da se prvo usluzuju gosti koji ostavljaju baksis......ja i u prodavnici ostavljam kusur...

  • Seljak

    24. januar 2023 | 18:58

    Meni niko nikad nije dao ni dinar bakšiša već se cenjkaju kao da sam ja povrće ukrao a nisam u to uložio i pare i rad.

  • Dragan

    24. januar 2023 | 17:04

    Baksis je dobra volja.I neka tako ostane.

  • narancic

    24. januar 2023 | 16:52

    Baksis je dobra volja usluzenog klijanta glupo je komentarisati suprotno ja vise od cetrdeset godina ostavljam baksis za uslugu pa nisam nista siromasniji ni bogatiji zbog toga leo pozdrav

    • 24. januar 2023 | 18:29

      Laki

      @narancic

      Jeste kod nas ostaviš nešto malo 50,100,200 din itd a ovamo bi trebalo 30%, tipa odete na ručak koji iznosi 10.000 treba da ostaviš 3.000 sto je mnogo za bakšiš da se ne lažemo!

  • Chicago

    24. januar 2023 | 16:43

    Ja im ne ostavljam zadnjih 5 godina, sto ja da ih placam, nek ih placa gazda gde rade. Ko me usluzi lepo njemu ostavljam.

  • Aki

    24. januar 2023 | 16:29

    Baksis generalno treba svuda ukinuti. Gazda neka poveca platu i kraj. Ionako te oderu u restoranima sa cenama i jos i baksise da ostavljas.

  • bg

    24. januar 2023 | 16:23

    Nema potrebe za basisom sobzirom da i konobari ne ostavljaju baksis drugima.

    • 25. januar 2023 | 09:37

      ica

      @bg

      nemas pojma,konobari ostavljaju najveci baksis.....

  • Šomi

    24. januar 2023 | 16:13

    Na pijaci se cenjkamo za par dinara.A konobaru za kafu bakšiš!?Ne dam.

  • Hogar

    24. januar 2023 | 16:09

    U CENU PICA VLASNIK JE SVE URACUNAO CAK I BAKSIS ....NE DAJEM....