U New Yorku (jako kul grad), davno kad sam bio, 1992, smatralo se nepristojnim ako ne ostaviš bar 15% od narudžbe konobaru u restoranu, ne znam kako je sada...Tu u HR dajem bakšu samo ako čovjeka znam odnekud a i ako mi drito donese Zlatni Pan i kriglu čim me vidi kako ulazim...i to na "sliku", i ne pitam, sjednem, a za sto "večera"..."Pa, kako ide, Marko? Kak ste se snašli s ovim evrima? (naime, nije me bilo oko mjesec dana)..."..."Snašli smo se, kak ne bi..."..."Čuj, nego..."..."Ma znam...Otkako smo uveli Euro
nema više bakše, kužim to, odsad narod pazi na svaki cent, razumljivo, ne morate..."..."Još ti dolaze oni Hajdukovci tu, ona čudnovata bagra?..."..."Oćero ih gazda..."..."Kao, 'iš iš'?..."..."Kao, 'mrš'..."...
Тај бакшиш или напојница је веома глуп обичај који наравно потиче од Американаца. Тиме се показује да тај који даје напојницу је богат и имућан а овај који је прима да се је бедан и сиромашан.
Докони и пиглу американци свуда остављају напојницу не само у ресторанима,градски превоз,музеј,биоскоп,превоз метроом итд...
Ukoliko u restoranu ne postoji CUVER, ostavljam bakšiš u 90% slucajeva, a u 10% su konobari neljubazni, spori,.....
Ali imate i konobara koji su bezobrazni kada ih pocastite. Rekao sam da popije nesto, uzme sebi pićei neka naplati. A onda na racunu lik hladno uzeo casu vina od 1000 dinara, a citav racun bio 3000 bez toga. I nikada posle toga nije dobio baksis.
Baksis je stvar dobre volje i mogucnosti pojedinca da pocasti konobara, mada za hranu TREBA CASTITI KUVARA A NE KONOBARA.
Zasto da ostavim baksis ? Gde god odem deru sa cenama , a konobare placa vlasnik objekta , a ja to sto narucim i cao. Da ne pricam o tome da cesto prilicno cekamo konobara i da je kafa cesto bzv. salata nije sveza..meso lose..
Pa prijatelju,ostavi jednom baksis pa ce ti sve biti na vreme i sveze......normalno je da se prvo usluzuju gosti koji ostavljaju baksis......ja i u prodavnici ostavljam kusur...
Baksis je dobra volja usluzenog klijanta glupo je komentarisati suprotno ja vise od cetrdeset godina ostavljam baksis za uslugu pa nisam nista siromasniji ni bogatiji zbog toga leo pozdrav
Jeste kod nas ostaviš nešto malo 50,100,200 din itd a ovamo bi trebalo 30%, tipa odete na ručak koji iznosi 10.000 treba da ostaviš 3.000 sto je mnogo za bakšiš da se ne lažemo!
Bgd
Da li je bakšiš nešto što se oporezuje? Ako jeste, neka država preduzme neke korake.
Podelite komentar
DZG Rudeš
U New Yorku (jako kul grad), davno kad sam bio, 1992, smatralo se nepristojnim ako ne ostaviš bar 15% od narudžbe konobaru u restoranu, ne znam kako je sada...Tu u HR dajem bakšu samo ako čovjeka znam odnekud a i ako mi drito donese Zlatni Pan i kriglu čim me vidi kako ulazim...i to na "sliku", i ne pitam, sjednem, a za sto "večera"..."Pa, kako ide, Marko? Kak ste se snašli s ovim evrima? (naime, nije me bilo oko mjesec dana)..."..."Snašli smo se, kak ne bi..."..."Čuj, nego..."..."Ma znam...Otkako smo uveli Euro nema više bakše, kužim to, odsad narod pazi na svaki cent, razumljivo, ne morate..."..."Još ti dolaze oni Hajdukovci tu, ona čudnovata bagra?..."..."Oćero ih gazda..."..."Kao, 'iš iš'?..."..."Kao, 'mrš'..."...
Podelite komentar
Дејан Младеновић
Тај бакшиш или напојница је веома глуп обичај који наравно потиче од Американаца. Тиме се показује да тај који даје напојницу је богат и имућан а овај који је прима да се је бедан и сиромашан. Докони и пиглу американци свуда остављају напојницу не само у ресторанима,градски превоз,музеј,биоскоп,превоз метроом итд...
Podelite komentar
Nebojša
Ukoliko u restoranu ne postoji CUVER, ostavljam bakšiš u 90% slucajeva, a u 10% su konobari neljubazni, spori,..... Ali imate i konobara koji su bezobrazni kada ih pocastite. Rekao sam da popije nesto, uzme sebi pićei neka naplati. A onda na racunu lik hladno uzeo casu vina od 1000 dinara, a citav racun bio 3000 bez toga. I nikada posle toga nije dobio baksis. Baksis je stvar dobre volje i mogucnosti pojedinca da pocasti konobara, mada za hranu TREBA CASTITI KUVARA A NE KONOBARA.
Podelite komentar
Ja
@Nebojša
- Hladno - ???
Podelite komentar
Ja
Zasto da ostavim baksis ? Gde god odem deru sa cenama , a konobare placa vlasnik objekta , a ja to sto narucim i cao. Da ne pricam o tome da cesto prilicno cekamo konobara i da je kafa cesto bzv. salata nije sveza..meso lose..
Podelite komentar
Vujke
@Ja
Pa prijatelju,ostavi jednom baksis pa ce ti sve biti na vreme i sveze......normalno je da se prvo usluzuju gosti koji ostavljaju baksis......ja i u prodavnici ostavljam kusur...
Podelite komentar
Seljak
Meni niko nikad nije dao ni dinar bakšiša već se cenjkaju kao da sam ja povrće ukrao a nisam u to uložio i pare i rad.
Podelite komentar
Dragan
Baksis je dobra volja.I neka tako ostane.
Podelite komentar
narancic
Baksis je dobra volja usluzenog klijanta glupo je komentarisati suprotno ja vise od cetrdeset godina ostavljam baksis za uslugu pa nisam nista siromasniji ni bogatiji zbog toga leo pozdrav
Podelite komentar
Laki
@narancic
Jeste kod nas ostaviš nešto malo 50,100,200 din itd a ovamo bi trebalo 30%, tipa odete na ručak koji iznosi 10.000 treba da ostaviš 3.000 sto je mnogo za bakšiš da se ne lažemo!
Podelite komentar
Chicago
Ja im ne ostavljam zadnjih 5 godina, sto ja da ih placam, nek ih placa gazda gde rade. Ko me usluzi lepo njemu ostavljam.
Podelite komentar
Aki
Baksis generalno treba svuda ukinuti. Gazda neka poveca platu i kraj. Ionako te oderu u restoranima sa cenama i jos i baksise da ostavljas.
Podelite komentar
bg
Nema potrebe za basisom sobzirom da i konobari ne ostavljaju baksis drugima.
Podelite komentar
ica
@bg
nemas pojma,konobari ostavljaju najveci baksis.....
Podelite komentar
Šomi
Na pijaci se cenjkamo za par dinara.A konobaru za kafu bakšiš!?Ne dam.
Podelite komentar
Hogar
U CENU PICA VLASNIK JE SVE URACUNAO CAK I BAKSIS ....NE DAJEM....
Podelite komentar