• 1

Rublja danas jača u odnosu na dolar: Ali, sve zavisi od 5. februara

Analitičari očekuju da će rublja i Rusija osetiti veći pritisak kada zabrana EU za ruske rafinisane naftne proizvode stupi na snagu 5. februara

  • 1
dolar, rublja Foto: Shutterstock

Ruska rublja se danas oporavila i ojačala nakon pada na jednonedeljni minimum u odnosu na dolar, piše Rojters.

Ipak, ruska valuta nastavila je da se kreće u relativno uskom opsegu pošto se izvoznici spremaju da plate porez na kraju meseca.

Na berzi je u 07:31 (GMT) rublja bila jača za 0,2 odsto u odnosu na dolar i ojačala sa 69,32 (18. januara) na 68,87. Analitičari Veles Capitala navode da će rublja nastaviti "bočno" kretanje na grafikonima.

Nedelju dan ranije, ruska rublja pokazala je znake slabosti nakon zbunjujućeg rasta koji ju je učinio jednom od najuspešnijih valuta u 2022. piše The Wall Street Journal.

"Njen pravac odavde će biti pokazatelj kako se ruska ekonomija drži pod sve intenzivnijim zapadnim sankcijama", stoji u  tekstu TWSJ-a.

Rublja je pala za 12 odsto u odnosu na dolar od početka decembra, prepolovivši svoje dobitke u odnosu na prošlu godinu.

Valuta je počela da pada prošlog meseca nakon što je stupio na snagu embargo Evropske unije na naftu zajedno sa naporima Sjedinjenih Američkih država da ograniči cenu ruske nafte na 60 dolara po barelu.

I dok je rublja uspela na neki način da se oporavi u prve dve nedelje nove godine, ekonomisti veruju da će valuta oslabiti u 2023., kako Rusija počinje da oseća pritisak sankcija Zapada.

Kako piše The Wall Street Journal, ruska ekonomija je pokazala neočekivanu otpornost tokom prošle godine, zahvaljujući sposobnosti da nastavi da izvozi energiju po visokim cenama.

- Ruska ekonomija je bila otporna na sankcije, ali se sada narativ menja - rekao je Liam Pič viši ekonomista za tržišta u razvoju.

On očekuje da će rublja pasti na oko 75 za američki dolar do sledeće godine.

Rusija je i dalje zabeležila skok od okvirno 80 milijardi dolara prihoda od izvoza nafte i gasa u zemljama poput Indije, Kine i Turske. Ta vrednost bi mogla da padne za oko 40 odsto ove godine zbog zatvaranja glavnih gasovoda za Evropu i smanjenja prodaje nafte zbog energetskih sankcija.

- Jedina stvar koja je zaista bitna za rusku ekonomiju je to šta će se desiti sa cenom nafte. Sa ograničenjem cene nafte na 60 dolara, postoji manjak prihoda ali nije dovoljno da uzdrma rusku ekonomiju - kaže ekonomistkinja Elina Ribakova pri Institutu za međunarodnu ekonomiju.

Takođe, Rusija je prestala da objavljuje podatke trgovanja, što onemogućava analitičare da isprate realna dešavanja.

Preliminarni rezultati objavljeni početkom januara pokazuju da se budžetski deficit Rusije povećao na oko 48 milijardi dolara, ili 2,3 odsto bruto domaćeg proizvoda, pošto je vojna potrošnja nadmašila rast prihoda od energije.

Analitičari očekuju da će rublja i Rusija osetiti veći pritisak kada zabrana EU za ruske rafinisane naftne proizvode stupi na snagu 5. februara. Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici takođe pripremaju sankcije, koje će stupiti na snagu isti dan, sa ciljem da se ograniči cena tog proizvoda.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dušan

    25. januar 2023 | 14:10

    GDE TO AMERIKA IMA NALAZIŠTE NAFTE A DA NIJE POBILA NAROD? Slava Rusiji 🇷🇺🇷🇺🇷🇺

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>