• 0

Zbog potrebe za jeftinijim gorivom porasla prodaja etanola u Francuskoj

E85 je najjeftiniji benzin na francuskom tržištu

  • 0
Gorivo sipanje benzina

Foto: Shutterstock

U Francuskoj je porasla prodaja etanola za 13 odsto u 2022. godini, jer su se građani u potrazi za jeftinijim gorivom okrenuli benzinu koji sadrži čak 85 posto etanola, objavilo je Udruženje proizvođača etanola i alkohola SNPAA, preneo je Rojters.

Ukupna prodaja etanola dostigla je tako približno 1,47 miliona kubnih metara, nasuprot 1,30 miliona u 2021. godini.

Potrošnja goriva sa oznakom E85, biogoriva koje sadrži 85 odsto etanola i 15 odsto benzina, porasla je prošle godine za skoro 83 odsto, na 854 hiljade kubnih metara.

- Prošlogodišnji uspeh povezan je sa sve većim strahovima od rata u Ukrajini, koji je izazvao skok cena goriva, kao i sa činjenicom da su proizvođači opreme za to gorivo uspeli da zadovolje dodatnu potražnju - objasnio je generalni sekretar udruženja Silvan Demur.

Prema njegovim rečima, prodaja goriva E85 verovatno će porasti za dodatnih 25 odsto ove godine, dostižući tržišni udeo od osam odsto.

- Poređenja radi, prošle godine je imao udeo od 6,5 odsto, a u prošlosti četiri odsto - dodao je on.

Iako je potrebno više bioetanola za prelazak istih razdaljina, zbog nižih poreza, prednost u ceni je značajna što je navelo potrošače u Francuskoj da se okrenu automobilima sa fleksibilnim gorivom - koji mogu da rade na benzin, etanol ili mešavinu ta dva, odnosno kompleta sa fleksibilnim gorivom koji omogućavaju standardnim automobilima da rade na gorivo sa visokim sadržajem etanola.

Gorivo na bazi etanola u Francuskoj se dobija iz žitarica ili šećerne repe.

E85 je najjeftiniji benzin na francuskom tržištu. Korištenje tog tipa goriva zahteva ugradnju posebne opreme kako bi se motor prilagodio za pogon na biogorivo.

Cene goriva su prošle godine porasle širom sveta zbog rasta cena sirove nafte, podržane zabrinutošću usled oskudnog globalnog snabdevanja, podseća Rojters.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>