• 0
 ≫ 

Još jedan gigant deli otkaze "šakom i kapom": Zvuči li vam ovaj razlog banalno?

 ≫ 

Akcije kompanije su pale za 2% na trgovanju posle radnog vremena

  • 0
IBM Foto: Shutterstock

"IBM Corporation" se pridružio talasu otpuštanja među tehnološkim gigantima, rekavši da će smanjiti deo svoje globalne radne snage.

Kompanija je opisala ovaj potez kao, uglavnom, rezultat ranije prodaje imovine.

Najava je stigla u sredu tokom konferencijskog poziva kada je kompanija otkrila da će ukinuti 3.900 radnih mesta ili oko 1,5 odsto svojih zaposlenih širom sveta, piše RT.

"IBM" je dalje objasnio da su otpuštanja povezana sa prethodno najavljenim spinoff-om i prodajom Kyndryl poslovanja i dela jedinice za veštačku inteligenciju Watson Health, i da će to kompaniju koštati oko 300 miliona dolara.

Kako je objašnjeno jesenas, razdvajanje "IBM" usluga se dešava kako bi se fokus usmeren na veštačku inteligenciju i klaud - odvojio od primarnih IT aktivnosti.

Sada kompanija Kyndryl uspostavlja sopstveni smer ka automatizaciji i hibridnoj infrastrukturi.

"IBM" je rekao da su najavljeni rezovi u potpunosti povezani sa reorganizacijom poslovnih jedinica, dodajući da to "nije akcija zasnovana na učinku 2022. ili očekivanjima u 2023. godini".

Glavni finansijski direktor, Džejms Kavano, rekao je za Rojters da je kompanija i dalje "posvećena zapošljavanju za istraživanje i razvoj okrenut klijentima".

Akcije kompanije su pale za 2% na trgovanju posle radnog vremena, nakon ove objave. Osim toga, "IBM" je juče prijavio mešovitu zaradu, sa prihodima koji su bili nešto veći od očekivanog, ali operativni profit i slobodni novčani tok manji su od projektovanih.

Posao otkaz otpuštanje devojka žena kutija Foto-ilustracija: Shutterstock

Prihod je u četvrtom kvartalu iznosio 16,7 milijardi dolara, dakle, bio je iznad procenjenih 16,4 milijarde dolara, dok je novčani tok lane iznosio 9,3 milijarde dolara - bio je ispod cilja od 10 milijardi dolara.

U svojoj prognozi, "IBM" je rekao da se očekuje da će slobodni novčani tok u fiskalnoj 2023. biti 10,5 milijardi dolara.

Podsećamo, prethodnih dana su i druge vodeće kompanije (Alfabet, Meta, Amazon, Tviter, Spotifaj) najavile masovna otpuštanja.

Video: Kako da menjamo radne navike i šta je Lean&Kaizen u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>