• 70

Vučić: Nemačke firme promenile naše navike, uskoro će zapošljavati 100.000 naših ljudi

Nemačke kompanije promenile naše navike, kazao je Vučić

  • 70

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio da je godišnja trgovinska razmena između Srbije i Nemačke dostigla vrednost od čak 8,2 ili 8,3 milijarde evra i da nemačke kompanije zapošljavaju u Srbiji oko 78.000 ljudi.

AHK je najveća bilateralna komora i poslovno udruženje u Srbiji, koje u ovom trenutku broji više od 400 članova.

"Više od 400 članova broji ova poslovna organizacija, a nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju više od 70.000 ljudi. Nemačka je najveći pojedinačni investitor u Srbiji, rekao je Milan Grujić, prvi čovek AHK u Srbiji na prvoj gala večeri AHK Srbija (Nemačko-srpska privredna komora).

Prema njegovim rečima, većina kompanija koje su anketirane bi se opet odlučile da ulažu u našoj zemlji. Istakao je da više od 60 odsto nemačkih kompanija namerava da u Srbiji nastavi ekspanzijiu već u 2023. i da posmatraju svoje investicije dugoročno.

Trgovinska razmena, istakao je, sve više raste.

On se zahvalio na podršci srpskoj poslovnoj zajednici i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

"Uspeh povezuje", istakao je na kraju i motiv AHK.

Vučić je na svečanosti u hotelu Hilton rekao da su mnogi tehnički pojmovi u automobilskoj industriji prihvaćeni u našem jeziku i da svi u Srbiji kažu gepek, anlaser, auspuh, šoveršajbna, ratkapna, kuplung i drugo.

"Nemačke kompanije su došle u našu zemlju, te fabrike zapošljavaju naše radnike i inženjere. Danas je 8, 3 milijarde evra naša trgovinska razmena", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, očekuje da će nemačke kompanije do kraja 2024. direktno zapošljavati i 100.000 ljudi u Srbiji.

"Brže smo i napredovali zahvaljujući i nemačkim kompanijama, koje su između ostalog, menjale naše navike", rekao je Vučić i istakao da su ovo prelomni momenti.

Vučić je rekao da smo od njih mnogo naučili šta znači odgovornost, ozbiljnost, posvećenost i marljivost kada je reč o poslu i da je zato naša zemlja napredovala i brže od drugih u okruženju.

Kako je istakao, važno je da se nastavi saradnja sa nemačkim kompanijama. Ukazao je na to da Srbija ima manjak radne snage i naveo da je to bilo gotovo nezamislivo kada smo imali 26 odsto stopu nezaposlenosti. Poručio je nemačkim investitorima da razumeju da će Srbija da učini sve da čuva mir, stabilnost, dobre uslove, niske cene energenata.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ime

    26. januar 2023 | 20:18

    Normalno kada imamo jeftinu radnu snagu 300 Evra plata ...

  • Hm

    26. januar 2023 | 20:19

    Mudrac, gde su naše fabrike? Čega se pametan stidi...

  • Pp

    26. januar 2023 | 20:20

    A u dva Svetska rata, ratovimo 90-ih i bombardovanjem nas oštetili za stotine milijardi evra, i danas nas pljačkaju, ucenjuju, otimaju našu zemlju i resurse...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>