• 0

Vučić: Trgovinska razmena sa Češkom uvećana tri puta

Predsednik Srbije sastao se danas sa odlazećim predsednikom Češke, Milošem Zemanom

  • 0
Aleksandar Vučić, Miloš Zeman Aleksandar Vučić i Miloš Zeman / Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je danas da je u prethodne dve godine trgovinska razmena sa Češkom uvećana tri puta, odnosno da je u 2022. iznosila 1,7 milijardi evra, kao i da se nada da će možda već u 2023. premašiti dve milijarde evra.

On je na konferenciji za novinare, nakon potpisivanja deklracije, rekao da "ima dosta projekata" na kojima se radi sa Češkom.

- Teškim radom smo uspeli da savladamo ne tako mali broj prepreka. Uspeli smo da obezbedimo prostor za češku kuću, koja će biti stecište za okupljanje ne samo Čeha, već i svih ostalih. Mesto za sastanke i privredne kontakte. Uspeli smo to da završimo i ponosan sam na to - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, u planu su brojni projekti u različitim oblastima.

- Postoje fabrike koje hoće da ulažu u našu namensku industriju. Vidim da je reč mir u svetu zabranjena, više ni misice kada odu na takmičenje ne smeju da kažu da su za to. U španskoj ligi su prvo iznosili transparente 'peace' (mir), e onda su to ukinuli posle dva kola i stavili ukrajinsku zastavu. Pošto je to tako, srpska namenska ulaganja imaće mnogo ulaganja, ali i promena da bismo prodavali oružje. Ne prodajemo oružje Ukrajini ni Rusiji, ali ćemo drugima. Zato nam je dobra saradnja sa Češkom - navodi predsednik Srbije i dodaje:

"Srbija sarađuje sa Češkom i u vezi sa nekretninama, saobraćajem, tramvajima i mnogim drugim stvarima. Doći će do napretka i u trgoviskoj razmeni".

- Osuđujemo invaziju ruskih snaga, poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, učestvovaćemo u izgradnji gradova Ukrajini, dobili smo zahtev ukrajinskog ambasadora. Jedini nismo uveli sankcije Rusiji, imamo probleme sa odbranom našeg teritorijalnog integriteta i znamo da sankcije nisu donele dobro nikome - rekao je Vučić.

Takođe je Milošu Zemanu, odlazećim predsedniku Češke, poželeo da još dugo bude u javnom životu Evrope jer, kako je kazao, "ljudi poput njega - nedostaju".

Video: Sastanak Vučića i Miloša Zemana

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>