• 0
 ≫ 

Suživot Srba i Kineza: Radnici primili naše običaje, pa u kampu napravili sušare za meso

 ≫ 

Kineski kampovi na teritoriji opštine Lučani smešteni su na tri lokacije

  • 0

Otkako su kineski radnici angažovani na izgradnji auto-puta Miloš Veliki i otkako su se doselili u radnički kamp u Lučanima, u Dragačevu se pored Nove godine i Božića nekoliko godina unazad spektakularno proslavlja i Kineska nova godina.

Da su radnici iz Kine poprimili i neke srpske običaje, najbolje svedoči slika koju je redakcija RINE zatekla ispred ulaznih vrata u kampu, gde se - okačene na januarskom mrazu - suše jagnjeće kolenice i butkice, ali i piletina.

- I njima treba malo oduška, čitav dan rade i verovatno bi želeli da su za taj njihov važan datum kod kuće sa svojim porodicama. Kad već nisu u mogućnosti, onda se prilagođavaju. Okitili su kamp, često za praznik prirede i vatromet, ali i nabave meso kako bi začinili radničku prazničnu trpezu - kažu meštani sela Negrišori, u kom se nalazi kamp.

Suživot Srba i Kineza na ovom području traje više od tri godine, a meštani kažu da, iako je na početku bilo malo "čudno", sada su se već potpuno navikli na njih.

- Vrlo malo pričaju sa nama, jer oni slabo znaju engleski, a mi kineski nemamo pojma. Kad im nešto zatreba sporazumevamo se rukama, ali najčešće su tražili šifru za internet, a to smo shvatili tek kad su ono što im treba ukucali na Guglu. Oduševljeni su našim baštama i plastenicima, a tokom leta uvek traže da kupe paradajz, koji im mi od srca poklonimo. Jako su vredni, marljivi i vaspitani - kažu meštani.

Kineski kampovi na teritoriji opštine Lučani smešteni su na tri lokacije.

Trenutno su u toku radovi na izgradnji deonice od Pakovraća do Požege, na probijanju tunela Laz i Munjino brdo, koji su najteže faze u izgradnji novog auto-puta.

Video: Ušli smo u superbrzi voz u Kini koji ide 306km na sat: Prelazi 1000km za 4 sata

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>