• 0

"Profit Šela je nepristojan, vređa građane": Zabeležen najveći rekord u istoriji kompanije

Britanska naftna kompanija je nadaleko nadmašila očekivanja analitičara...

  • 0
shell Shell / Foto: Tanjug/AP

Britanski naftni gigant Šel (Shell) je u četvrtak zabeležio najveći godišnji profit u istoriji, podržan rastućim cenama fosilnih goriva i snažnom potražnjom otkako je prošlog februara krenula ruska invazija na Ukrajinu.

Šel je prijavio prilagođenu zaradu od 39,9 milijardi dolara za celu 2022.

Ta cifra daleko nadmašuje 28,4 milijarde dolara iz 2008, takođe krizne godine, a kada je div takođe prijavio rekordnu zaradu. Skoro 40 milijardi dolara je, istovremeno, duplo više od profita kompanije za celu 2021. (19,29 milijardi dolara).

Analitičari koje je anketirao Refinitiv očekivali su da će neto profit u 2022. godini iznositi 38,3 milijarde dolara. Za poslednji kvartal 2022. Šel je prijavio prilagođenu zaradu od 9,8 milijardi dolara.

Takođe je najavio program otkupa akcija u vrednosti od 4 milijarde dolara, za koji se očekuje da će biti završen do rezultata kompanije za prvi kvartal 2023. — a koji bi trebalo da budu objavljeni početkom maja — i povećanja dividende po akciji od 15% u četvrtom kvartalu.

- Ovo je izvanredna godina za Šel, godina na koju treba da se osvrnemo - rekao je izvršni direktor Šela, Vael Savan.

Ipak, svetom se i dalje šire ideje da naftne kompanije treba da se više oporezuju.

Pol Novak, generalni sekretar trgovačkog sindikata, rekao je da su profiti "nepristojni" i "uvreda za radničke porodice".

- Dok se domaćinstva širom Britanije bore da plate račune i sastave kraj s krajem, Šel uživa u novcu. Vreme izgovora je prošlo. Vlada mora da uvede veći porez na neočekivane prihode energetskim kompanijama. Milijarde su ostavljene na stolu - rekao je Novak.

Podsećamo, kriza u Britaniji je zaista uzela maha, i praćena je brojnim protestima, što je slučaj i u Francuskoj.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>