• 0

Meta ima sjajne rezultate, ali zašto su Epl i Alfabet u problemima?

Na berzama su i dalje u fokusu izvještaji kompanija za poslednji kvartal 2022. godine

  • 0
Berza Foto: Shutterstock

Federalne rezerve su u sredu podigle referentnu kamatnu stopu za novih 0,25 odsto, tako da je ona sada na nivou od 4,75 odsto što je bilo u skladu sa očekivanjima. Osnovni cilj FED-a je i dalje vraćanje inflacije na ciljani nivo od 2 odsto, i najavili su u narednim mesecima još par povećanja kamatnih stopa, što je tržište protumačilo kao dva dodatna povećanja kamatne stope po 0,25 odsto, do nivoa od 5,25 odsto.

Inflacija i dalje usporava, tako da se svi nadaju da će ta povećanja biti dovoljna, piše u kolumni za "Blic Biznis" direktor i osnivač Senzal capital Beograd.

Evropska centralna banka (ECB) i Banka Engleske (BoE) su u četvrtak takođe podigle kamatne stope za po 0,50 odsto, pri čemu je BoE signalizirala da se inflacija stabilizuje i napomenula da bi konačna stopa od 4.5 odsto mogla biti dovoljna, a ECB da je na pomolu još najmanje jedno povećanje od 0,5 odsto, što bi dovelo tu kamatnu stopu do nivoa od 3,5%.

Na berzama su i dalje u fokusu izvještaji kompanija za poslednji kvartal 2022. godine.

Meta Platforms (nekadašnji Facebook) je objavila u srijedu rezultate koji su bili bolji od očekivanja analitičara, ali ono što je najviše doprinelo rastu cijene od čak 23% u četvrtak su povećane projekcije rasta, manji troškovi od očekivanja kao i najava otkupa sopstvenih akcija u vrednosti od čak 40 milijardi USD!

U četvrtak veče, rezultate su objavii tehnološki giganti Apple, Alphanbet (Google) I Amazon. Apple je promašio očekivanja u pogledu prihoda, profita i prodaje za mnoge od svojih linija poslovanja u prethodnom kvartalu, što je dovelo do pada akcija u produženom trgovanju. Ukupna prodaja kompanije Apple za praznični kvartal bila je oko 5% niža od prošlogodišnje, što je prvi pad prodaje u odnosu na isti period prošle godine od 2019.

Izvršni direktor Apple-a Tim Kuk rekao je da su tri faktora uticala na rezultate: jak dolar, problemi sa proizvodnjom u Kini koji utiču na iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max, i ukupno makroekonomsko okruženje, što će tržište sigurno da kazni velikim padom cijena akcija u toku današnjeg dana.

Alphabet je za nijansu podbacio očekivanja kad su u pitanju prihodi i zarada po akciji, do podbacivanja je došlo pošto su prihodi u njegovom osnovnom reklamnom poslovanju narušeni zbog toga što su oglašivači smanjivili troškove reklamiranjai, oprezni zbog slabije ekonomske situacije. Prihod od oglašavanja pao je na 59 milijardi dolara u četvrtom kvartalu sa 61,24 milijarde dolara u prošlogodišnjem periodu, dok je prihod od oglašavanja na YouTube-u pao na 7,96 milijardi dolara sa 8,63 milijarde dolara. Prihod Google Cloud-a je skočio na 7,32 milijarde dolara sa 5,54 milijarde dolara u istom periodu godine.

Amazon je nadmašio očekivanja prihoda za četvrti kvartal, ali je prihod od njegovog poslovanja u cloud-u, Amazon Web Services, bio nešto slabiji od očekivanog. Prihod od 149,2 milijarde dolara bio je 8,5% veći nego u četvrtom kvartalu 2021. i veći od 145,7 milijardi dolara koje su očekivali analitičari. Prihod od AWS-a (cloud segment) iznosio je 21,4 milijarde dolara, što je 20% više u odnosu na kvartal ranije, ali nešto manje od očekivanih 21,9 milijardi dolara.

Američki indeksi beleže izuzetno snažan rast od početka godine, što je I bilo očekivano, tako da je S&P500 indeks porastao 9,30%, dok Nasdaq Composite Index, koji prati pretežno tehnološke kompanije, skočio čak 17,46%.

Autor je Rade Rakočević, direktor i osnivač Senzal capital Beograd, www.senzalcapital.com

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>