• 1

Da li su cene u Hrvatskoj zaista podivljale nakon uvođenja evra? Ovo je realno stanje

Prema prvoj proceni, indeks potrošačkih cena u januaru ove godine beleži rast od 1,3 odsto u grupi Hrana, piće i duvan, ali i pad u nekim drugim kategorijama

  • 1
Supermarket prodavnica hrana kupac Foto: Shutterstock

Nakon uvođenja evra, građani Hrvatske su bili ogorčeni jer su stekli utisak da su mnogi trgovci iskoristili priliku za podizanje cena - tzv. "zaokruživanjem".

To je, naime, podstaklo veće kontrole poreskih inspektora, koji bi poslovne subjekte kažnjavali prema zakonu o zaštiti potrošača, ako bi se utvrdilo da je uvođenje evra iskorišćeno za povećanje cena.

Ipak, prema zvaničnim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), efekat "zaokruživanja" na prosečni rast cena - bio je minimalan.

Štaviše, cene su manje rasle u januaru 2023. nego u decembru 2022, piše Index.hr.

Kakvo je realno stanje?

Prema prvoj proceni, indeks potrošačkih cena u januaru ove godine beleži rast od 1,3 odsto u grupi Hrana, piće i duvan, kao i skok od 1,1 odsto u grupi Usluge.

Reč je o rastu prosečnih cena na mesečnom planu, tj. u odnosu na decembar 2022. To je, inače, period prvog meseca uvođenja evra.

Ukupno, na mesečnom nivou, cene su ostale iste, jer je uz navedeni rast cena - zabeležen i pad cena u kategorijama Energija (1%), zatim Industrijski neprehrambeni proizvodi (2,1%).

Prva procena indeksa potrošačkih cena bazira se na podacima o maloprodajnim cenama koje su pristigle do kraja januara, što čini oko 80% podataka.

Video: Hrvatska danas dobija ”zeleno svetlo” za ulazak u Evrozonu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>