• 5

Vreme čitanja: oko 1 min.

Znate li kako se pravilno izgovara Nutela? Nije kako mislite, a greške pravimo i kod ovih brendova

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najnovija TV reklama kompanije Hyundai u Velikoj Britaniji fokusira se na to kako se izgovara ime kompanije, jer im je izgleda "dosadilo" da ga Britanci izgovaraju kako ne treba

  • 5
nutella Foto: Shutterstock

Kažu da "tri puta izgovorena neistina postaje istina", a u ovom slučaju - pogrešno izgovoreno ime brenda.

Ali, ako ste mislili da je pogrešno izgovaranje naziva stranih kompanija samo "problem" u Srba, varate se. Prema pisanju CNBC-a, ni Amerikanci ne mogu baš da se pohvale preciznošću na tom polju.

U ovom tekstu ćemo se dotaći samo onih brendova koje i mi, u duhu srpskog jezika, izgovaramo pogrešno - iz ugla samih slova, ali ne i naglasaka (naglašavanja slogova, delova reči), jer oni svakako ne znače isto na srpskom i engleskom jeziku.

Naime, među brendovima koje pogrešno izgovaramo su: Nutella, Bvlgari, Dr Oetker, Hermès, Huawei, Lancôme, Nike, Porsche.

Umesto Nutela, Bvlgari, Dr Etker, Hermes, Huavej, Lankom, Najk i Porše, pravilno je reći Njutela, Bulgari, Dr Ertker, Ermez, Hvavej, zatim Lonkom, Najki i Porša.

Globalna imena kompanija često postaju "anglicizovana" ili "amerikanizovana" do tačke da budu neprepoznatljiva, ali brendovi bi, ipak, mogli da uvide prednosti toga da se njihova imena pravilno izgovaraju, piše CNBC.

Najnovija TV reklama kompanije Hyundai u Velikoj Britaniji fokusira se na to kako se izgovara ime kompanije - a to nije kako većina Britanaca izgovara. “Hyun-day” kaže glavni lik u reklami, ispravljajući uobičajeno korišćeni izraz u Velikoj Britaniji - “Hy-un-dai”.

S druge strane, Amerikanci po svemu sudeći ne naglašavaju kako treba ni reč “Adidas“, jer umesto da naglase prvi slog, naglašavaju drugi (addy-dass). Imaju problem i sa brendom “Givenchy“, koji treba da čitaju kao “zhee-vawn-shee“, a umesto što govore “Ajkija“ za kompaniju IKEA, trebalo bi da je izgovaraju baš kao i mi.

Video: Bili smo u Italiji: Ovako se pravi čuvena kafe Vergnano koja postoji 140 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>