• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

RFZO stopirao nabavku pumpi i senzora za merenje šećera: Pisali smo zašto je pacijentima važan izbor

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nije međutim jasno, zašto je RFZO insistirao na ovoj stavci, kada prema našim saznanjima, novi uređaji sadrže objedinjenu uslugu

  • 4
Uređaj za merenje šećera u krvi, dijabetes, dijabetičari Foto: Deml Ondřej / ČTK / Profimedia

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) obustavio je nabavku insulinskih pumpi, senzora i transmitera za kontinuirano praćenje nivoa šećera.

Kako se navodi u obrazloženju, razlog poništavanja tendera je što su ponude ukupno dva ponuđača, ocenjene kao neprihvatljive.

Podsetimo, kako smo ranije objavili, reč je o tenderu za kupovinu insulinskih pumpi i senzora za kontinuirano praćenje nivoa šećera vrednom 4,7 miliona evra.

Koliko se prema uslovima tendera moglo zaključiti, nabavka je raspisana za 500 novih pacijenta koji bi dobili senzore i 298 pacijenata koji su kandidati za insulinske pumpe.

Na tender su pristigle dve ponude, i jedna je odbijena jer je bila veća od procenjene vrednosti. Drugi ponuđač je odbijen jer navodno nije sadržao jednu stavku, aparat za očitavanje kontinurianog merenja šećera.

RFZO je ponudu odbio jer su predmet javne nabavke bile četiri stavke, insulinska pumpa sa direktnom komunikacijom sa senzorom za očitavanje kontinuiranog merenja šećera, senzori, aparati i transmiteri za očitavanje nivoa šećera.

Nije međutim jasno, zašto je RFZO insistirao na ovoj stavci, kada prema našim saznanjima, novi uređaji sadrže objedinjenu uslugu. Odnosno, imaju objedinjenu funkciju transmitera i aparata za kontinuirano merenje šećera.

To je, kako su ranije rekli sagovornici našeg portala, lakše pacijentima za korišćenje.

Bojana Marković iz Udruženja za borbu protiv dijabetesa Plavi krug rekla je za Telegraf Biznis da i ispred Udruženja smatraju da je potrebno da pacijenti imaju pravo na izbor.

Ukoliko je na raspolaganju više pumpi, pacijenti će moći da izaberu onu koja im više i odgovara.

"Smatramo da mora da postoji mogućnost izbora, ukoliko je za mene određeni uređaj jednostavniji za upotrebu, ne znači da će biti i vama. I obrnuto", navodi na ona.

Na pitanje da li bi promena specifikacija tome doprinela navodi da veruju da će da dođe do promena u narednoj nabavci jer smatraju da prvo sve što je registrovano jeste i ispitano, a time i dostupnije pacijentima. Oni ne ukazuju na određenog ponuđača, već na to da im je potrebno više opcija.

"Pumpu propisuje lekar, to je način uzimanja terapije. Mislimo da bi indikacije koje se traže za pumpu bilo dobro da se promene, a samim tim, bile bi dostupnije široj grupi ljudi, odnosno obolelima".

Pumpe novije generacije koje su u potpunosti automatizovane pružaju niz benefita korisnicima u smislu potpune nezavisnosti korisnika, odnosno, manjih su dimenzija, lakše pacijentima za korišćenje, a senzori se ne menjaju često (a to nekada bude glavni trošak).

Takve pumpe nemaju kateter, može se nositi na različitim delovima tela (nadlaktica, stomak...).

Dodatno, očitavanje je automatsko, i ide preko aplikacije na pametnom uređaju, samo putem blututa. Ovakav način veze omogućava nesmetano očitavanje vrednosti šećera 24h u bilo kojoj dnevnoj aktivnosti. Takođe, noviji uređaji su i vodootporni.

(Telegraf Biznis/V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BBrdo

    6. februar 2023 | 14:39

    Igraju se sa tudjim zivotima

  • Sneza

    6. februar 2023 | 16:48

    Moje dete ima Dijabetes melitus T1 od svoje seste godine .danas ima 23..jos uveek se 4X dnevno bode iglom Jerne moze da dobije pumpu iiz bnewkih ccudnih razloga. Sram vas bilo.

  • Zoki

    6. februar 2023 | 17:00

    Nista ne rade u tom RFZO.Kada ste videli da su dodavali nove lekove na listu?Pre 3 godine, potrebna je potpuna reforma i promena rukovodilaca u toj ustanovi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>