• 1
 ≫ 

Zašto je važno da pacijenti sa dijabetesom imaju pravo na izbor i biraju uređaje novije generacije?

 ≫ 

Pacijenti sa dijabetesom nemaju izbor da biraju model uređaja koji im više odgovara

  • 1
Uređaj za merenje šećera u krvi, dijabetes, dijabetičari Foto: Deml Ondřej / ČTK / Profimedia

Dok se ne izmene uslovi tehničke specifikacije javne nabavke, većini pacijenata ostaju nedostižni uređaji novije generacije koji značajno mogu da olakšaju život ljudima sa dijabetesom.

Kao što smo već pisali, pacijenti koji boluju od dijabetesa suočavaju i sa propratnim bolestima i komplikacijama i neophodno je njihovo lečenje učiniti što dostupnijim.

Iako bismo bili 11. zemlja u svetu koja ima uređaj sa specifikacijom tzv. "veštačkog pankerasa", i dalje se izdvajaju velika sredstva za stariju tehnologiju. Dodatno, pacijenti nemaju izbor da biraju model uređaja koji im više odgovara.

Automatske pumpe, s druge strane, korisnije za decu sa dijabetesom, jer automatsko doziranje zapravo imitira rad pankreasa. Na taj način, provod više vremena u ciljanom opsegu glukoze i sprečavaju pojavu komplikacija.

Podsetimo, već godinama se o trošku države prodaje samo jedan, za koji pacijenti tvrde da više ne odgovaraju modernom medicinskom uređaju.

Bojana Marković iz Udruženja za borbu protiv dijabetesa Plavi krug kaže za Telegraf Biznis da i ispred Udruženja smatraju da je potrebno da pacijenti imaju pravo na izbor.

Ukoliko je na raspolaganju više pumpi, pacijenti će moći da izaberu onu koja im više i odgovara.

"Smatramo da mora da postoji mogućnost izbora, ukoliko je za mene određeni uređaj jednostavniji za upotrebu, ne znači da će biti i vama. I obrnuto", navodi na ona.

Na pitanje da li bi promena specifikacija tome doprinela navodi da veruju da će da dođe do promena u narednoj nabavci jer smatraju da prvo sve što je registrovano jeste i ispitano, a time i dostupnije pacijentima. Oni ne ukazuju na određenog ponuđača, već na to da im je potrebno više opcija.

"Pumpu propisuje lekar, to je način uzimanja terapije. Mislimo da bi indikacije koje se traže za pumpu bilo dobro da se promene, a samim tim, bile bi dostupnije široj grupi ljudi, odnosno obolelima".

Pumpe novije generacije koje su u potpunosti automatizovane pružaju niz benefita korisnicima u smislu potpune nezavisnosti korisnika, odnosno, manjih su dimenzija, lakše pacijentima za korišćenje, a senzori se ne menjaju često (a to nekada bude glavni trošak).

Takve pumpe nemaju kateter, može se nositi na različitim delovima tela (nadlaktica, stomak...).

Dodatno, očitavanje je automatsko, i ide preko aplikacije na pametnom uređaju, samo putem blututa. Ovakav način veze omogućava nesmetano očitavanje vrednosti šećera 24h u bilo kojoj dnevnoj aktivnosti. Takođe, noviji uređaji su i vodootporni.

Trenutno, podseća Marković, senzore mogu da dobiju samo odrasli koji koriste insulinsku pumpu ili deca do 18 godina koja imaju nestabilne šećere.

Prema njenim rečima, određeni broj ljudi je diskriminisan u tom smislu da nemaju pravo na senzore.

Osobe sa dijabetesom, ističe ona za naš portal, nadaju se da će im država omogućiti korišćenje inovativnih terapija na koje i dalje čekaju iako su ovi lekovi već odobreni u Srbiji, ali i ponavlja i pravo na izbor kada je reč o pumpama i senzorima.

(Telegraf Biznis/V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Student

    19. januar 2023 | 18:52

    JAKO VAŽNA TEMA. U Srbiji sam od 13 do 17 hodina koristio samo zastareli aparat za merenje secera bockanjem prstijui dozirao insulin.Ako mi pada secer ja to ne osecam vise a i nema sta da mi pišti i signalizira i tako sam jednom pao u komu.Poceo sam sa 17 god da na crno nabavljam Libre senzor za ocitavanje secera sa kojim se ne bodem ali ni on nije pištao.Onda sam saznao za senzor Libre 2 koji je spojen sa aplikacijom na mobilnom telefonu i kojim očitam secer bez bockanja koliko puta hocu i pratim i plus mi telefon zvoni i kad je visok i kada je nizak secer.Toga nije bilo ni na crno u Srbiji ili retko.Kada sam otisao da studiram sa 19 god u inostranstvo sve sam to dobio od njihovog zdrastva besplatno i ako nisam njihov državljanin. A u svojoj zemlji bi vec bio mrtav u komi negde na ulici.TREBA DA SE HITNO ODOBRE SENZORI POVEZANI SA MOBILNOM APLIKACIJOM!!! To je spas za mlade.Pumpe su zastarele takodje i nisu za sve dijabetičare.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>