• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najbogatija jevrejska porodica donela radikalnu odluku: Ne želi da deli "Rothschild & Co"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema izveštaju Blumberga, procenjena vrednost grupe je 3,7 milijardi evra (4 milijarde dolara)

  • 1
Rothschilds Foto: Shutterstock

Porodica Rotšild planira da privatizuje svoju istoimenu Rothschild & Co kompaniju, što znači da investitori više neće imati upliva u grupaciji za finansijske usluge i jednoj od najprestižnijih investicionih banaka na svetu.

Tu vest je 6. februara objavila porodična holding kompanija Concordia.

Prema saopštenju, čuvena jevrejska porodica, za koju se smatra da je najbogatija na svetu, gleda na privatno vlasništvo Rotšilda kao na "prikladnije od javnog unosa".

"Nijednom od preduzeća grupe nije potreban pristup kapitalu sa javnih tržišta kapitala. Štaviše, svaki od biznisa je bolje procenjen na osnovu dugoročnog učinka, a ne kratkoročne zarade", navodi Concordia, koja je najveći akcionar grupacije, sa 38,9% akcija i 47,5% prava glasa.

Saopštila je da će podneti tendersku ponudu za preostale akcije banke po ceni od 48 evra. To će biti premija od 19% u odnosu na prethodnu cenu od 40,25 evra.

Prema izveštaju Blumberga, procenjena vrednost grupe je 3,7 milijardi evra (4 milijarde dolara).

Concordia planira da akcionarima dostavi plan privatnog vlasništva na godišnjoj skupštini 25. maja, a zvanično podnošenje ponude očekuje se do kraja prve polovine 2023. Vest o predloženom otkupu uticala je na skok deonica Rothschild & Co za 17%.

Rothschild & Co se, inače, listira na berzi u Parizu.

Kako navodi RT, u pitanju je multinacionalna investiciona banka i jedna od najvećih svetskih nezavisnih finansijskih savetodavnih kompanija, koja se sastoji od tri divizije – globalnog savetovanja, upravljanja bogatstvom i imovinom i trgovačkog bankarstva.

Trenutna struktura Rotšilda datira iz 2012. godine, a nastala je spajanjem njenih francuskih i britanskih filijala.

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nekko

    9. februar 2023 | 01:24

    Pa, posto opste medjusobno braca i sestre, rodjaci i rodjake... ne cudi me da hoce svoje bogatstvo da ostave u svojoj porodici.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>