• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Agencijama se nameće "kazeni" porez jer organizuju putovanja u ofšor destinacije

Vreme čitanja: oko 4 min.

Seničić je objasnio da ukoliko Ministarstvo ne bude imalo sluha za njihovo rešenje, i agencije će početi da aranžmane za ofšor destinacije organizuju preko posrednika u drugim zemljam

  • 0
maldivi Foto: shutterstock.com

Da li ćemo ubuduće na Maldive putovati samo u svojoj režiji? Turističke agencije zbog prodaje aranžmana u ofšor zonama moraju da plate dodatni porez od 25 odsto. JUTA se obratila Ministarstvu finansija sa molbom da se pronađe rešenje za agencije koje usluge realizuju kao posrednici.

Prema rečima Aleksandra Seničića, nije reč o novom porezu.

"Radi se o Zakonu o porezu na dobit pravnih lica gde u jednom delu tog zakona stoji na koji način treba da se plati porez ukoliko se posluje zemljama sa takozvanim preferencijalnim sistemom. Njih ima pedesetak i to su te ofšor zone, između ostalog Maldivi i Hongkong. Problem je što kada turistička agencija organizuje putovanje na Maldive to radi kao posrednik. To podrazuneva da nađemo smeštaj na Maldivima, avio-kartu i sve ostalo, a kada se izvrši transfer novca direktno u neku od ovih ofšor zona, Poreska uprava tvrdi da moramo da platimo 25 odsto na ukupan promet koji je ostvaren plaćanjem preko računa. To je apsurd, jer su naše zarade od aranžmana do deset odsto bruto vrednosti. Ipak, nije samo to problem. Zakonom je predviđeno da se to odnosi i na nekakve fiktivne usluge kao što su marketinške aktivnosti, analiziranje, konsalting. Nigde taksativno ne stoji da se to odnosi i na turističke usluge. To je jedan deo problema i mi smo iz tih razloga uputili zahtev Ministarstvu finansija kako bi im objasnili da se ovde radi o stvarnim ljudima koji putuju i da je lako dokazivo da je neko zaista boravio na toj destinaciji", rekao je u emisiji Uranak direktor JUTE Aleksandar Seničić

Seničić je istakao da je još jedan apsurd u tome što ovih obaveza nema ako putnik sam organizuje putovanje u neku od takozvanih ofšor destinacija.

Kada putovanje organizujete preko turističke agencije iz Nemačke i uplatite novac na njihov račun - onda nema poreza, odnosno, ukoliko vi individualno organizujete putovanje preko nekog rezervacionog sistema ili hotela na Maldivima nemate dodatni porez. Uvođenjem ovog poreza ugrožavaju se osnovna prava rada turističkih agencija i to je zaista nepojmljivo. Ovako nešto se ne dešava ni u našem okruženju, ali ni u svetu – rekao je Aleksandar Seničić .

Retroaktivna rešenja

Seničić je  kazao i da je pet ili šest turističkih agencija dobilo retroaktivna rešenja sa milionskim iznosima koje će morati da plate.

Problem je u tome što ne dolazimo u situaciju da razgovaramo sa Ministarstvom finansija. U pet agencija su već bile kontrole nakon čega su im izdata prvostepena rešenje o naplati tog poreza. To su milionski porezi, jer se radilo retroaktivno za poslednjih nekoliko godina. Polovina tih agencija sigurno neće moći da plati te iznose zbog čega će biti primorani da zatvore svoje firme. Ovo je jedna apsurdna situacija. Treba samo malo dobre volje u Ministarstvu finansija da ovu stvar rešimo. Mi smo se raspitivali i ni u jednoj drugoj zemlji u okruženju odredbe zakona se ne odnose na turističke usluge već se veoma jasno zna na šta se ti zakoni i odredbe odnose – rekao je Seničić.

Šta znači porez od 25 posto i kako se on primenjuje?

Seničić je istakao da ne bi trebalo mešati PDV i ovaj porez.

To su dve različite stvari. Turističke agencije su povlašćene kada je reč o PDV-u. Mi ga plaćamo samo na razliku u ceni aranžmana s obzirom na to da smo posrednici u našem poslovanju. Dakle, kada se pokriju svi troškovi koje podrazumeva turistički aranžman ona razlika u ceni koja je zarada agencije podleže PDV-u od 20 odsto. Ovde ne pričamo o tome. Ovde se radi o ukupnom prometu. Ako je agencija platila 2.000 hiljade evra aranžman mora da plati još 750 evra poreza, a vi ste na tom aranžmanu zaradili 200 evra. Morate da platite neki uslovno rečeno kažnjenički porez, jer ste trgovali, odnosno, radili sa zemljama koje su u preferencijalnom poreskom sistemu. Pokušavamo da razjasnimo da mi ne radimo ništa što je nelogično i nije dokazivo. Potpuno razumem državu koja hoće da spreči fiktivne zakupe smeštaja na tim destinacijama, jer ako bismo imali fiktivan ugovor o zakupu deset soba na Maldivima - nemamo razloga da se bunimo, jer u tom slučaju ne možemo utvrditi da nije u pitanju pranje novca. Ovde ne pričamo o fiktivnom zakupu, već o tome da kada putnik dođe rezervišemo aranžman i pošaljemo ga u određeni hotel. To je lako dokaziva stvar i na tu uslugu ne može da se naplati ta vrsta poreza, jer se ne radi o prometu koji nije dokaziv – objansio je Seničić u „Uranku“.

Direktor JUTE kaže da već dva meseca nema nikakav odgovor od Ministarstva finansija, ali da ima spreman predlog sa kojim će im se predstaviti.

Seničić je objasnio da ukoliko Ministarstvo ne bude imalo sluha za njihovo rešenje, i agencije će početi da aranžmane za ofšor destinacije organizuju preko posrednika u drugim zemljama.

Video: Ne, ovo nisu Maldivi, ovo je Albanija: Plavetnilo mora ove zemlje sve više privlači srpske turiste

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>