• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stiže nam Sretenje: Izračunali smo kako da napravite 5, a kako čak devet dana odmora

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podsećamo i dnevnica se uvećava

  • 4
Kalendar Foto: Shutterstock

Sledeće nedelje stižu dva dana državnih praznika - 15. i 16 februar kada se obeležava Sretenje. Neradni su sreda i četvrtak, a većina će spojiti i petak kako bi dobili mini odmor od ukupno pet dana.

Međutim, našom računicom predlažemo i devet dana odmaranja koji uz malo kalkulacije nije teško dobiti.

Ukoliko na primer, "ukradete" od odmora ponedeljak i utorak, i već pomenuti petak, što je tri radna dana, sa vikendima i ova dva praznika dobićete tih devet dana.  Naravno, u dogovoru sa vašim kolegama i poslodavcem.

Dan državnosti Srbije slavio se do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

Zakonom o državnim i drugim praznicima propisano je da su državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga dužni da, obezbede neprekidno obavljanje delatnosti, odnosno usluga i u dane državnih i verskih praznika, ako bi zbog prekida obavljanja delatnosti, odnosno usluga nastale štetne posledice za građane i državu.

Zakonom o radu propisano je pravo na naknadu zarade za zaposlene koji odsustvuju sa rada u dane državnih i verskih praznika koji su neradni dani, kao i pravo na uvećanu zaradu za zaposlene koji su dužni da rade u dane ovih praznika.

Državni i drugi organi i privredna društva koji su dužni da obezbede kontinuitet u radu za dane državnih i verskih praznika, organizovaće rad sa neophodnim brojem zaposlenih, koji za rad na te dane imaju pravo na uvecanu zaradu.

Putovanja, odmor Foto: Shutterstock

Zaposleni koji odsustvuju sa rada u dane praznika ostvariće pravo na naknadu zarade u skladu sa Zakonom o radu, naveli su iz Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna i boračka pitanja.

Podsećamo, dnevnica se uvećava onoliko koliko je utvrđeno opštim aktom preduzeća i/ili ugovorom o radu, ali to ne može biti manje od 110 odsto od osnovice plate.

Video: Doktorka otkriva kako da se borimo sa izgaranjem na poslu: Kompanija osmislila lek protiv stresa

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goca

    10. februar 2023 | 10:11

    I vi i vase racunanje....izracunaj te kod privatnika slobodne dane ,malo sutra!!!

  • Mare

    10. februar 2023 | 10:07

    Ja sam samo obavešten da radim! Niko te ne pita da li si planirao nešto... Samo dodje poslovođa i reče radite...

  • Ziveo odmor

    10. februar 2023 | 10:25

    Ja sam izracunao kako da ne radite 4,5 meseci. Prvo otvorite bolovanje 2 meseca pa onda sledi odmor od 2 nedelje pa onda opet bolovanje od 2 meseca i eto jedne divne racunice.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>