• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Crnogorski trojac o kojem je Telegraf Biznis pisao, korak bliže svemiru: Ministarstvo se priključuje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Telegraf Biznis imao je eksluzivni intervju sa trojcem koji stoji iza projekta lansiranja prvog crnogorskog satelita

  • 0
Nina, satelit Foto: Privatna arhiva

Crnogorsko Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja preduzelo je aktivnosti na pripremi kreiranja neophodnih preduslova za podsticanje istraživanja svemira i razvoja povezanih tehnologija u Crnoj Gori, saopšteno je iz Vlade Crne Gore. Podsetimo, Telegraf Biznis imao je eksluzivni intervju sa trojcem koji stoji iza projekta lansiranja prvog crnogorskog satelita.

- Budući da EU svemirski programi sad imaju naprednu infrastrukturu i adekvatno finansiranje, usmerenje Crne Gore treba da bude na umrežavanju sa EU timovima koji rade na ovim programima, ostvarivanju pristupa EU infrastrukturi, i eventualnom učešću u nekom od projekata, kako bi se kreirala kritična masa u Crnoj Gori - navode iz vlade.

Najavljeno je da će planovi Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja u narednom periodu biti usmereni u tri pravca. Prvi je, dodaju, kreiranje baze eksternih eksperata koji se bave svemirskim istraživanjima i razvojem svemirskih tehnologija, ali i kreiranjem nacionalne baze pojedinaca i institucija koji su u Crnoj Gori zainteresovani za ovu tematiku.

- Prikupljanje podataka o istraživačkom programu NVO Montenegro Space Research, procena istraživačkog programa, utvrđivanje potreba, te razmatranje modaliteta podrške od Vlade Crne Gore. Formiranje Nacionalnog tima za izradu analize stanja, potreba i mogućnosti u oblasti istraživanja svemira i svemirskih tehnologija u Crnoj Gori, sa Planom rada 2024. do 2028. godine (npr. Nacionalni program za podsticanje istraživanja svemira i razvoj povezanih tehnologija) - navode iz vlade Sastav Nacionalnog tima činiće predstavnici kabineta predsednika Vlade Crne Gore, Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva kapitalnih investicija, drugih resornih ministarstava čija uloga se proceni kao značajna, predstavnici akademske i inovacione zajednice, kao i predstavnici NVO sektora, i istaknuti strani eksperti.

Navodi se da je za angažovanje eksperata potrebno obezbediti dodatno finansiranje iz budžetskih rezervi, s obzirom na činjenicu da Zakonom o budžetu Crne Gore za 2023. nisu planirana sredstva za ove namene, pa je potrebno sprovesti proceduru javne nabavke za konsultanstke usluge.

Video: Probali smo Starlink u Srbiji, Maskov sistem za besplatan internet o kojem trenutno svet bruji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>