• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto je pogrešan odgovor koštao Gugl 100 milijardi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta se dešava na berzi ovih dana

  • 0
Google ChatGPT

Foto: Tada Images / Shutterstock.com

Glavna tema ove berzanske nedelje bile su objave Microsoft (MSFT) i Alphabet (GOOGL) vezane za primenu AI tehnologije u njihovim proizvodima. Microsoft je dugo i uspešno skrivao keca u rukavu u vidu svoje pozicije najvećeg pojedinačnog investitora u firmi OpenAI (koja stoji iza CHATGPT) i u ponedeljak objavio integraciju njihove tehnologije budućnosti u svom pretraživaču Bing.

Kao rezultat toga, Bing se našao na desetom mestu najviše skinutih aplikacija na App Store, uz desetostruko veći broj preuzimanja nego u ranijem periodu, a akcije MSFT su imale rast od 8% u toku naredna dva dana, da bi imale manju korekciju u četvrtak, piše u kolumni za "Blic Biznis" direktor i osnivač Senzal capital Beograd.

Kao odgovor na ovaj ogroman iskorak najvećeg konkurenta, kompanija Alphabet je predstavila svoj novi AI čet-bot Bard i – zabrljala. Bard je dao pogrešan odgovor na pitanje koji je teleskop prvi snimio planetu van Sunčevog sistema, i akcije GOOGL su isti dan pale 7,68%, odnosno čak 12% za dva dana, što je smanjilo njihovu tržišnu kapitalizaciju za čitavih 100 milijardi USD. Pouzdane informaciju su osnovni razlog korištenja pretraživača i ovo je bio čist autogol kompanije Alphabet u meču protiv Microsoft-a na terenu AI, ali utakmica je tek počela, biću tu mnogo preokreta, siguran sam!

Credit Suisse nastavlja da beleži katastrofalne rezultate. Ova banka je izgubila za manje od dve godine 75% svoje tržišne vrednosti i doživela odliv depozita u vrednosti od 110 milijardi CHF samo u poslednjem kvartalu 2022. godine. Višegodišnji moralni hazard i loše poslovanje segmenta investicionog bankarstva su negativno uticali na nekadašnjeg finansijskog giganta sa tradicijom od 167 godina, koji je poljuljao poverenje i u nedodirljivo švajcarsko bankarstvo.

Disney je objavio rezultate koji su bili bolji od očekivanja. Najveći rast su zabeležili u segmentu „Parkovi, iskustva (experience) i proizvodi“ od 21% na godišnjoj osnovi, dok su mediji bili slabiji sa rastom od samo 1%, što je bilo i očekivano zbog velike konkurencije u toj industriji.

Sa novim/starim generalnim direktorom Bobom Igerom na čelu od novembra 2022. godine, Dizni nastoji da napravi značajnu transformaciju svog poslovanja smanjenjem troškova i vraćanjem kreativne moći nazad u ruke svojih kreatora sadržaja, što uključuje i verovatnu prodaju njihove platforme Hulu.

Video: Doktorka otkriva kako da se borimo sa izgaranjem na poslu: Kompanija osmislila lek protiv stresa

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>