• 52
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Očekuje nas poboljšanje standarda: "Plate do 2025. godine biće veće od 1.000 evra"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Penzioneri su do sada plaćali najveći ceh

  • 52
Novac, dinari, novčanik Foto: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da očekuje da će prosečna zarada ove godine dostići nivo od 735 evra, a do kraja 2025. da će biti veća od 1.000 evra, kao i da je stopa nezaposlenosti od 8,9 veliki uspeh.

Vučić je to rekao gostujući na TV Prva i dodao da se nada da će penzije do 2026. godine dostići nivo od 500 evra.

- Penzije su povećane 20,8 odsto. To je najveće povećanje. Što se tiče penzionera, obezbedićemo i druge pogodnosti za naše najstarije, uz ovu penzionersku karticu - rekao je Vučić.

Dodao je da su penzioneri do sada plaćali najveći ceh, ali da penzije sada ubrzano stižu plate.

- Penzije će da jačaju, a mi ćemo biti ti koji će raditi za penzionere - rekao je Vučić.

On je rekao i da je za 23. februar predviđeno otvaranje jedne od možda najvažnijih fabrika u Srbiji do sada, ali da ne može još da govori govori o tome.

Vučić je naveo i da je u ovom trenutku situacija sa električnom energijom stabilna, da je cena struje u Srbiji među najnižima u Evropi, kao i da je sa gasom dobra situacija.

- Imamo 540 miliona kubnih metara gasa u skladištima. Računajte da će nam ostati najmanje 400 miliona kubnih metara za sledeću zimu. Velika, velika stvar za Srbiju - istakao je predsednik.

Vučić je komentarišući podatke o nezaposlenosti koji je objavio Radio Slobodna Evropa, na osnovu koje Srbija ima najnižu stopu nezaposlenosti na Zapadnom Balkanu, rekao da je to naš veliki uspeh.

- Vidite Bosnu i Hercegovinu. Tamo je 30,7 odsto stopa nezaposlenosti. A mi smo imali 25,9 pre 10 godina. A sada smo na 8,9, a pitanje koliko je i ta cifra realna, pošto mi uvozimo radnike - rekao je Vučić.

Dodao je da veruje da svaki čovek u Srbiji želi da zna kakvo je stanje u državi baš kao što želi da zna kakvo je stanje u njegovoj kući.

- U prvom kvartalu planirani rast je po budžetu bio 1,1 odsto da bi smo na kraju godine ostvarili 2,5 odsto. Mi očekujemo da će ove godine biti značajno veći od 1,1, odnosno 1,7 do 1,8 odsto u prvom kvartalu što nam povećava šansu da idemo na tri odsto i preko tri odstvo do kraja godine - rekao je Vučić.

Dodaje da bi to dramatično ubrzalo rast Srbije u odnosu na Evropu i brže bi stigli razvijenije evropske zemlje.

Rekao je i da su ukupne devizne rezerve bile 11 milijardi pre deset godina, a sada su 21 milijardu evra.

- Zlata smo imali 15 tona, a danas imamo 38 i po tona. I još ćemo da uvećavamo zlatne rezerve. Upravo zato smo mogli da izađemo na tržište obveznica i da dobijemo povoljnije uslove - istakao je Vučić.

Kako je rekao, Srbija je ranije uspela da izađe na tržište obveznica od zemalja u regionu, poput Rumunije i Severne Makedonije.

- Da mi nismo imali problem KiM i problem sankcija Rusiji, suština naše pozicije bila bi mnogo bolja - rekao je predsednik, ali je ocenio da se i pored toga država dobro drži.

Video: Vučić: Nastavićemo da ulažemo i pomažemo, stalo nam je do naših ljudi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vosa

    11. februar 2023 | 00:10

    Bez uvrede al ovu pricu slusam vec punih 15 godina bice bolje i te famozne plate od 1000 eura koje su sad jedva 500 eura plafon

  • Gojko

    11. februar 2023 | 08:51

    Izvinite molim vas, ali realno o povecanju standarda se govori onda kada su cene bilo kojih proizvoda koliko-toliko stabilne a plate rastu. To kod nas nije slucaj, vec standard tapka u mestu jer plate trce da stignu cene.

  • Istina

    11. februar 2023 | 01:10

    A koliko će cene otići gore

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>