• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pokloni u zadnji čas: Kako da obradujete voljenu osobu i ostanete u okviru od 1.000 dinara?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je inflacija uticala na ovogodišnje obeležavanje, diplomatski rečeno - Dana ljubavi?

  • 2
ljubav, dan zaljubljenih, par, zima

Foto: Pixabay

Bilo da obeležavate Svetog Trifuna ili Dan zaljubljenih, ljubav je ono što miri ova dva praznika. A komercijalno, i po koji poklon.

Sveti Trifun uglavnom nije porodična slava, već zaštitnik vinogradara sa dugom tradicijom poštovanja kod Srba, koji su za Svetog Valentina saznali tek odskora zahvaljujući trgovačkim korporacijama, izjavila je direktorka Etnografskog muzeja Tijana Čolak-Antić Popović uoči Dana zaljubljenih.

Ako ostavimo ovu dilemu po strani, javlja se ona druga - kako je inflacija uticala na ovogodišnje obeležavanje, diplomatski rečeno - Dana ljubavi?

Na primer, samo u Velikoj Britaniji cene čokolade brenda Nestle i Lindt porasle su za oko 10 odsto, dok je cveće skuplje za oko 6 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Kada je reč o Srbiji, kupovne bajadere smo prošle godine mogli da kupimo po ceni od 450 dinara za 200 grama. Dan pred ovogodišnji Dan zaljubljenih ona je čak za 100 dinara skuplja.

Ako je vaš partner/ka ljubitelj obične čokolade, ona od 200 grama danas bi mogla da vas košta oko 200 dinara na sniženju.

Ukoliko razmišljate da vašu lepšu polovinu obradujete cvećem, od uličnih prodavaca možete kupiti ružu od 150 dinara, dok su raskošniji buketi od oko 500 dinara pa na više. Jedna lala ceni se 150 dinara, a u pojedinim lancima samoposluga buket sitnih ruža ili lala stajaće vas 350 dinara.

Ako se pak odlučite za kupovinu cveća u cvećarama, budite spremni da platite nešto više. Na primer, našu reporterku je u decembru buket od tri cveta, sa zelenilom i dekoracijom stajao je 1.200 dinara.

poklon, dar

Foto: Pixabay

Kako da uklopite poklon za 1.000 dinara?

Ako za vas Dan zaljubljenih predstavlja simboliku i voleli biste da obradujete svog partnera ili partnerku jednostavnim poklonom i ostanete u okviru ranga od 1.000 dinara, imamo par predloga za vas.

Na primer, možete izraditi šolju sa vašom zajedničkom fotografijom ili pak sa nekom internom šalom, a taj poklon koštao bi vas između 700 i 1.000 dinara u zavisnosti od radnje u kojoj radite.

Ako želite u poklonu da uživate zajedno, dobra ideja je da uzmete karte za bioskop, a pojedini nude popuste na kupovinu karata utorkom. Ovaj poklon svakako će vas koštati par stotina više od 1.000 dinara, ali je užitak za oboje.

Takođe, možete se odlučiti i za poklon karticu u nekoj od drogerijskih radnji, ili pak knjižari.

Sa čokoladom i omiljenom kafom partnera nema greške, a evo koje čokolade je zvezda u usponu, kuvar Metju Rajl, ocenio kao najbolje.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bloomberg Business (@bloombergbusiness)

Video: Veza na poslu - da ili ne? Da li ljubav može uništiti vašu karijeru?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    13. februar 2023 | 11:31

    Voljena osoba zna da je volim i bez poklona, a taj praznik slave ovi sa zapada. Ja cu sutra u vinograd da slavim Svetog Trifuna.

  • MILE

    13. februar 2023 | 14:12

    Koji bre dan ljubavi ? Jesmo li katolici ili pravoslavci?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>