• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kažnjen sa 540 € zbog šest kutija Marlbora na granici s Hrvatskom: Evo šta tačno možete da prenesete u šengen

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podseća se da se u Hrvatsku iz BiH i ostalih zemalja koje nisu članice EU-a i šengena kao i zemalja trećeg sveta ne sme unositi meso ni mlečni proizvodi

  • 4
Granični prelaz Batrovci - Bajakovo, granica, Srbija i Hrvatska

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ulaskom u šengenski prostor Hrvatska je podigla rampe na granicama sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom, dok su na graničnim prelazima sa Srbijom kontrole pojačane. Šta sve smete da prenesete preko granice i u kojim količinama od Nove godine, jedna je od češćih tema među građanima BiH, posebno zbog toga što se često pojavi vest da je neko na granici platio visoku kaznu zbog kršenja propisa.

Krajem prošlog meseca vozač iz BiH je platio visoku kaznu zbog nekoliko kutija cigareta. On je zaustavljen na GP Maljevac prilikom putovanja iz BiH u Hrvatsku. Kako tvrdi Benjamin Dervišević, dobio je kaznu od 540 evra zbog šest kutija cigareta Marlboro Touch Blue. Iz Carinske uprave RH potvrdili su za Večernji list navedeni prekršaj.

– Kada sam prišao svojim vozilom graničnom prelazu, carinik me je upitao imam li šta da prijavim. Rekao sam da nemam. Usmerili su me i počeli da pretražuju prtljažnik automobila, čak su i haubu otvarali. Jedino što su mi pronašli su tri kutije cigareta za ličnu upotrebu. Tada su mi rekli da moram da platim kaznu od 540 evra – ispričao je Dervišević.

Šta i koliko čega može?

Podseća se da se u Hrvatsku iz BiH i ostalih zemalja koje nisu članice EU-a i šengena kao i zemalja trećeg sveta ne sme unositi meso ni mlečni proizvodi.

Međutim, moguće je poneti ograničenu količinu voća i povrća kao i jaja, proizvode od jaja i med. Preko granice možete preneti “druge proizvode životinjskog porekla”, kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji kraci, do 2 kg po osobi.

Dopuštene su i ograničene količine ribe i ribljih proizvoda.

Dopušteno je najviše 2 kg mleka u prahu za bebe i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga, kao i najviše 2 kg hrane za kućne ljubimce.

Ukoliko nosite meso ili mlečne proizvode koje niste prijavili, biće zaplenjeni i uništeni, a vi možete biti kažnjeni novčano ili čak kazneno gonjeni.

Preko granice po putniku mogu da se prensu 4 l vina i 16 l piva. Moguće je preneti 40 cigareta, 10 cigara ili 50 g duvana.

Video: Pripadnici MUP-a u Beogradu, u akciji suzbijanja nelegalne trgovine duvanom i naftom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran CH

    13. februar 2023 | 12:17

    Znam dosta ljudi koji su iz tog razloga poceli putovati preko Madjarske samo nek oni glume ludilo, neznam ko ce na kraju imati vece stete.

  • Перагеније

    13. februar 2023 | 10:47

    Зато у ЕВРОПУ улазите без проблема - у Немачку, а посебно у Грчку лети...

  • Невена

    13. februar 2023 | 13:24

    Ма важно је 1 кило сувог меса, пар кујтија цигарета.... а кога од наших сусједа брига (а морају тако јер их Шолц и остала ЈЕвропа тјера) што живи "вриједни" људи - мигранти прелазе и до благодатног ЕУ живота долазе?! 😂😂😂😂

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>